Skakigt i folkportföljen 2014

Visst är Folkportföljen upp över 10%. Men vägen dit har varit häftig. Konjunkturpapprena gick mest plus, men de breda aktierna H&M, Assa Abbloy, Enea och Electrolux var de som gav stadga. Jag gör inga häftiga byten nu, utan låter portföljen starta 2015. Andelen kontanter har varierat 25-5%. Nu är den 10%.

Börskastens år 2014
De breda aktierna som Assa, Elux, Telia och H&M gillar jag. De växer över stora regioner och i många valutor. De har också passat bra ett sådan här orosår som 2014. Ändå tappade portföljen på vårkanten och det var något som var svårt att hämta igen.

Årets miss var utan tvekan fastighetsaktier. De steg i snitt nära 40%. Och jag hade noll fastigheter. Av den enkla orsaken att de flesta svenskar ändå sitter med just fastigheter på kontot. Därför kan jag inte säga att jag ångrar mig. Nej. Det var ett val.Folkportföljen dec 14 På samma sätt har jag undvikit storbankaktier. Jag har svårt att med själ och hjärta äga dem. Jag vill spara i bolag som tänker nytt och växer. Istället hade Folkportföljen flera konjunkturbolag som tog illa vid sig den osäkra konjunkturen.

H&M väntar fortfarande på sitt genombrott på nätförsäljningen. 2015 måste det ske, tänker jag. Bara 9% duger inte. Assa Abloy +20% det globala säkerhetsbolaget växer på ett liknande vis, en global aktie. det gillar jag.
Konsulten Enea jobbade på. Har stigit 27%. Och i samma nischade tankesätt jobbar Hexagon och Hexpol, upp 18% och 47%.

Årets trista överraskningar var annars; Axis och Trelleborg fick motigt, men vi som följt bolaget under många år har sett överraskningar förr. Många av er har köpt senaste tiden. Det blir nog ett riktigt bra köp. Kvalitetsbolagen stannar.

Köpte några stabila motpoler under hösten, Betsson och Peab. Det slog väl ut och portföljen tålde senaste ryssoron bättre än tidigare kast. De steg 32%,

Telia är också ett nytillskott. Den har faktiskt backat i år -6%. Men är några procent plus i Folkportföljen. Den kan nog bli ett av stjärnskotten 2015. Utdelningen på 6-7%, smakar också bra.

Volvo är kvar efter att ha pendlat -15 och +20 under året. Här spökar förstås konjunkturen. Men jag vill tro att de är rustade och 2015 ska det ske.

Läs gärna mer om varje bolag på Placera.

Vilka aktier gick din väg 2014?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer