Bästa USA-fonderna

20149272323184250985280_sbigUSA-fonderna tillhör senaste årens bästa. Ekonomin är stark, dollarn har stigit och nu hjälper billigt oljepris till ytterligare. Därför har USA-fonderna gått hela 30% när Sverigefonderna nått 10% senaste året. Men vilka USA-fonder finns det? Här listan, med för- och nackdelar. Och flera olika kan vara helt rätt för dig.


”Bästa USA-fonderna” är ett häftigt löfte. Vilken som är bäst för dig beror på vad du sparar i förutom just USA och vad du tror om framtiden. Enklaste är förstås de breda billiga lågprisfonderna (index) och sedan finns också bredd med olika andra kategorier som är överkurs för de flesta fondspararna. Vill vi spara i dem ska vi göra husesyn varje år och vara beredda på baksmällor och ha en beredskap eller att agera. Eller så väljer du de billiga och breda.

USAfonder

Lågprisfonderna (index)
Det är här vi ska ha mest av våra fondpengar. I USA-index innebär det många välkända storbolag inom telefoni, industri, ny teknik… Fonderna har innehåll motsvarande 500 bolag vilket ger stabilitet och en bra spridning av pengarna över flera olika branscher. SPP USA, Swedbank USA och Öhman Etisk USA.

Värdebolag
Värdebolagen är stabila bolag där fokus ligger på god vinstutveckling och att bolagen delar ut pengar till spararna. Innehållet här är främst stora banker som Citigroup, JPmorgan och energibolag. Vi räknar inte med raketer och inte heller med sänken. Över tid ska det innebära en lugnare resa för oss som sparare.

Tillväxtbolag
Fart och fläkt. Här utmärker sig stora men fortfarande snabbväxande bolag. Fonderna är smalare och spänner över färre sektorer. Det gör att vi måste tåla mer svängningar. Konsumentbolag och internet som Google, Facebook och Apple. Men även mindre uppstickare. Morgondagens stora, kanske.

Medelstora
Här börjar vi få del av mindre okända men intresseväckande bolag. Det är industri, sjukvård, teknik i de medelstora amerikanska bolagen. Resan blir mer ojämn, men kan ger mer.

Småbolag
Här sparar vi i små tillväxtbolag. Det ger oss raketer men också sjunkbomber. Det gör att vi här bör spara bara småpengar. Annars blir det för chansartat sparande.

Spetsfonder
I spetsfonderna hittar vi bredden men också djupet i den amerikanska ekonomin. Läkemedel och tech-fonder är de just nu mest intressanta. Det är två sektorer som mognat och som är mer stabila än tidigare. Men eftersom vi utelämnas till enskilda branscher sparar vi max 5% av fondpengarna här. Folksam framtidsfond och JPM Global healthcare

De nischade fonderna kan vara inspiration till sparandet. Det kan kittla intresset och få oss att förstå alla de nyanser som finns i detta ekonomiska ånglok. Men vi gör bäst i att ha endast små andelar i dessa fonder. Börja istället ditt USA-sparande i SPP USA och Swedbank USA. Sedan kan du känna dig vidare ner genom fler fonder i listan.

Vilka USA-fonder väljer du?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer