Blandfonder bra svängdörr

Balansen som ger pengarMest valda fonden 2014 var blandfonder. De kan vara bra för den som vill börja eller sluta spara. En bra dörr in eller ut i ditt sparande. Men vet du vad du valde?

Av hundratals blandfonder i Sverige är ingen den andre lik och många är dyra. Det gäller att välja rätt och förstå skillnaderna. Tyvärr har banker ofta utnyttjat otydligheten så att många sparare inte vet vad de har eller vad de ska förvänta sig. Här en manual:

Med nollräntor är det svårt att få någon ränta på varken sparkonto eller i räntefonder. Samtidigt kanske du inte känner dig mogen att välja rena aktiefonder. Då är blandfonder ett bra halvsteg. Du får en betydligt lugnare börsfond. Dessutom ger blandfonder en balans sosvängdörrm ändras med tiden. Du får mer räntor när börsen är dyr och du får mer aktier när börsen är billig. På banksvenska kallas det aktiv allokering.

Smart för spararen! Men ändå lägger jag inte alla mina sparpengar där. Däremot de pengar som är på väg in på börsen eller utifrån börsen, kan ha blandfonder som ett bra mellansteg. Låt blandfonder bli din svängdörr i ditt sparande!

Men innehållet i våra blandfonder är ofta okänt och onödigt dyrt. Därför här en bra genomgång:

Tre olika blandfonder
Steget vi ska se upp för: De flexibla
De ska vi passa oss för. De har gett oerhört dåliga resultat senaste tre åren och är dyrast i klassen. Som en sportbil med mopedmotor. Bättre är de aggressiva som har mer än 40 procent aktier. Majoriteten är som en globalfond och några enstaka har aktier som en Sverigefond. De försiktiga placerar i mindre än 40 procent aktier. Resten består av räntor som agerar fallskärm när börsen faller. Och stiger aktiemarknaden är du med en bit på tåget.

Blandfonder powerpoint
(Zooma så ser du detaljerna) Klicka på bilden för att se hur olika blandfonder fördelar mellan räntor/aktier och vad de gett för avkastning 2014.

Steget från sparkontot: Välj försiktig
Försiktiga blandfonder kan lämpa sig för sparare som ska ta första steget in på aktiemarknaden. Med 60 procent räntor blir det en lugn start. SPP Generation 40-tal har presterat bra och är billig med 0,4 procent i avgift. Den har gett 7 procent per år. Den dyrare SEB Trygg placeringsfond har gett 9,7 procent per år senaste tre åren. Men kostar 1,1 procent i avgift.

Steget ned från aktiefonder: Välj aggressiv
För spararen som saknar fallskärmen under börsoro kan en aggressiv blandfond vara nästa steg. Mina billiga och bra favoriter är; KPA etisk blandfond 2, AMF balansfond. En lyxvariant är Carnegie strategifond för 1,5 procent som presterat bäst under perioden.

Undvik de dyra med mycket räntor: Gör en egen
Vill man ha mycket räntor i sin blandfond kan det bli dyrt. Vissa har 80-90 procent räntor. Det innebär att 1 procent i avgift blir mycket pengar. Ett enkelt sätt är att sätta ihop en egen försiktig blandfond. Med 80 procent Spiltan räntefond och resten DNB global indeks får vi ner kostnaden till 0,14 procent.

Mitt råd: Är du ovan ta en liten summa och pröva. Välj gärna fler. Och se till att inte stanna för länge i blandfonder. De är ju bara en svängdörr.

Hur använder du blandfonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer