Enkla fondportföljen

Enkla fondportföljernaNågra enkla billiga Fond-soffor var tanken. Nu är de igång. ISK-kontot är öppnat, pengarna är på plats och investerade.

Idén med portföljerna är att visa hur du kan välja billigt och brett. Och resultatet blir stabilt nära i takt med hela världsekonomin. Det känns precis som de soff-portföljer, de var tänkt att bli. Här en: Enkla fondportföljen och Enkla breda fondportföljen.

När vi jämför fonder från hela världen så väljer jag också att jämföra med världsindex. Lika naturligt som när jag sparar i svenska aktier så jämför jag med svenska börsen. Då är det bra att veta innehållet i detta snitt: Världsindex motsvarar ungefär hälften USA, 1/4 Europa, 1/10 Japan och resten tillväxtländer. Sveriges andel är blott 1%… Vad som påverkar oss också är valutan. Bolagen där handlas mest i dollar som är upp under perioden. Men Euron är mest oförändrade.

Utfallet då så här i knappa starten. Det är inte mycket att yvas över:

Enkla fondportföljen (80% globalfond och 20% Sverige) är upp 0,5 Enkla portföljenprocent när världsindex är ned 0,5%.

Den har utvecklat något bättre än världsindex, eftersom just svenska bolagens rapporter varit starkare än många förutsett. Svenska börsen steg ju 7% i januari. Medan USA som dominerar globalfonderna stod stilla och stampade. Oron för att stark dollar ska fälla bolagen fick börsen där att avvakta. Europa däremot är upp, tack vare centralbankens stimulanspaket. Summa summarum;  Fonden följer världsekonomin, med lite extra fart via Sverigefonden. Och avgiften är riktigt låga 0,28%.

Enkla breda fondportföljen
(60% globalfond, 20% blandfond, 20% tillväxtfond) har utvecklats 1,5 procent under samma tid. Här är det blandfonden som har en del räntor. Dessa har dämpat när världsindex dragit sig nedåt senaste tiden. Samtidigt innehåller blandfonden också svenska aktier som stigit. Även tillväxtfondens index är upp.Enkla bred fondp 1 feb Summa summarum: vi ser här tydligt hur den bredare fonden tål mer. Den blir stabilare jämfört med världsindex.

I teorin ska Enkla Fondportfölj vara bäst i normalbörs. Medan Enkla breda Fondportföljen ska stiga i goda tider med stora investeringar i tillväxtländer. Samtidigt ombalanseras den lite i blandfonden.

När jag presenterade de enkla fondportföljerna frågade jag också er bloggläsare om vad ni vill se i Spararnas enkla portfölj. Här är resultatet.

Vad väljer du till din fondportfölj?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer