Spararnas enkla fondportfölj

Spararna på bloggen har nu valt sin egen portfölj och den blev offensiv, bred och billig. Bra fondval som lämpar sig för den som vill spara på lång sikt. Billig tillväxt på både hemma- och bortaplan. Och för spararna som hellre ser en enklare portfölj så har jag också startat en enkel och en bred Fondportföljen. 

För tre veckor sedan bad jag spararna föreslå en fondportfölj. Breda, billiga och max 5 fonder fick ingå. Nu har jag sammanställt er fondportfölj. Totalt kom det in hela 27 olika förslag och av dessa har jag nu bakat ihop de mest populära fondvalen och fördelningen…

De flesta valde 3-4 fonder, medan färre föreslog fem och då ofta en smalare fond; fastighet, läkemedel… Men dessa har jag valt bort eftersom det blir för smalt branschfokus där spararna måste se över sina val varje år. Tanken är ju här ett enklare sparande.

Klicka på bilden så ser du detaljerna.

Förslagen innehöll ofta en bred tillväxt. Spararnas främst önskning nr.1 blev tillväxtfonden Swedbanks indexfond Asien. Och det är enkelt att förstå. Den har gett stabil avkastning och är billig. På hemmaplan var det däremot inte en lågprisfond som lockade mest. Det är istället Sverigefonden med turbo; Spiltan investmentbolag som är spararnas val. Att investmentbolagen har en historia av att gå bättre än index har lockat många. Basen i bloggläsarnas egna portfölj blir ändå en global fond och en USA-fond. Spararna har här valt bland de billigaste möjliga. DNB Global och SPP USA. Så har bloggläsarna bidragit med ett snabbfotat fondlag. Avgiften på spararnas egna portfölj är låga 0,24%.

Hur ska vi då fördela mellan de olika fondvalen. Även här har bloggläsarna skarpa åsikter. Fördelningen blir 40% global, 20% USA, 20% Sverige och 20% tillväxt. Kort sagt rejält offensivt. Personligen hade jag nog rekommenderat mer globalfond, men nu håller jag tummarna för och ser fram mot att följa er enkla portfölj och en gång per kvartal diskutera vidare här på bloggen.

Hur länge ska vi spara i den här fondportföljen? Den som sparar i aktiefonder behöver alltid fler år på sig, gärna fem år. Då kommer tiden hjälpa till att jämna ut de korta svängarna plus/minus 10% som vi vet kommer på vägen. De här fondvalen är också breda och billiga. Därför klarar de sig bra på egen hand, och vi behöver inte vaka över dem varje år. Jämfört med aktivt förvaltade fonder som minsann behöver en besiktning varje år.

För den som vill ha en fondresa med ännu enklare och stabilare fondportfölj kan kika på de som jag skrivit om; Den enkla och Den breda fondportföljen.

Spararnas mest föreslagna fonder
Swedbank indexfond Asien
DNB Global Indeks
Spiltan investmentbolag
Avanza zero
SPP USA

Blev fondportföljen som du tänkte? /C

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer