Genväg till nyårslöftet

happy-new-year-2015-image-3d-HD-wallpaperNågra nyårslöften kan kräva en liten språngbräda. Speciellt när det gäller våra pengar. Här de bästa genvägarna bland fonder, räntor, aktier och skatter. Så att du enkelt kan komma igång. 

Tidpunkten att komma igång kan knappast vara bättre. Tittar vi på historiken är våren den bästa tiden för våra pengar. Börsen går upp hela 9 procent i snitt under årets första fem månader, visar statistik sedan 1990 från Goldman Sachs och Avanza. För att sänka tröskeln att komma igång har jag satt ihop tre enkla fondportföljer, alla lågprisfonderna, bästa blandfonderna, en räntetrippel och några varningar.

Ditt enklaste fondval kan du göra med några av de tre enkla fondportföljerna. De passar för nya som rutinerad sparare.

Vill du välja själv så utgå ifrån lista med lågprisfonderna. Då blir du sannolikt mest nöjd. Nästa steg blir att hitta en balans mellan aktiva och passiva fonder som passar just dig.

Vill du ta lugnare steg in på börsen så titta på några av de bästa blandfonderna. Men det ska bara vara en mellanlandning. Slutdestinationen borde ändå bli billiga aktiefonder för allt långt sparande. I alla fall om vi vill få ut mer av vårt sparande flera år framöver.

Räntan på sparkontot som är nära noll kan ge vem som helst huvudbry. Vill du få ut mer av dina räntepengar så kan räntetrippeln vara ett steg i rätt riktning.

Är du osäker på vilken som är den bästa balansen mellan räntor och aktier. Hitta din bästa balans i sparandet.

För dig som har en bred bas i fonder kan aktier vara nästa steg. Du som är intresserad av aktier kan alltid bli inspirerad av de 10-talet aktierna i Folkportföljen som redan är upp 7,5 procent i år.

Och här några varningar som är särskilt aktuella just nu: de osäkra räntefonderna och spartestet som dömer ut pensionsjättarna.

Oavsett om du har fonder eller aktier så kan rätt skatt ge dig betydligt mer i fickan. Samma vanliga aktie eller fond ger dig på rätt konto 30 procent mer i handen på bara ett årtionde jämfört med vanliga fondkontot.

Och alla föräldrar; glöm nu inte att förhandla månadspengen och sätt igång de ungas sparande. Det är nu i början på året som även barn och unga behöver få grepp om sin ekonomi.

Där har du hela checklistan att inspireras av. Och visst var det mycket enklare än du kunde ana.

Ställ frågor och följ diskussionen på Twitter & Facebook!

Är det något nyårslöfte du saknar? /claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer