Minusränta historisk

reporänta negativDagens räntebesked -0,1% är historiskt. Och Riksbanken ska också starta sedelpressarna. Den kullkastar vad ränta är. 6 000 år av betald ränta har nu blivit minusränta. Tvärt om. Följderna är delvis svåra att överblicka, eftersom alla räntor och pengar är ihopkopplade likt ett dragspel. Det är utanför skolboken och ett error i nationalekonomernas huvuden. Här tänkbara effekter.

Minusränta hos Riksbanken behöver inte leda till minusränta på lönekonto och sparkonton, även om nu risken ökat betydligt. Men reaktionen lär bli enormt stark. Uttag från bankkontor är också en effekt, med brist på sedlar som följd. Minusränta är en symbol som inte går att misstolka. 

Oavsett hur vi sparare upplever minusränta i praktiken så lär vi få se en utflyttning ifrån löne- och sparkonton. Det har vi redan sett senaste åren. Och dagens besked lär öka den reaktionen. Nu behöver det inte bli tomt på sedlar. Det finns ju postväxlar – en slags check – där du kan ta ut pengar utan ha sedlarna i handen. Det är mer bekvämt om du vill slippa minusränta. Men börjar många sparare att i protest ta ut pengar på bankomater så lär sedlarna snart ta slut.

Vanligaste valet är sannolikt ändå att flytta pengar via mobiltelefonen eller datorn. De mest väntade flyttarna är då 1) bättre sparkonton 2) företagsobligationsfonder och 3) blandfonder. Och flytta nu inte alla räntepengar till ett val, utan välj gärna flera, så får du sannolikt bättre och jämnare avkastning.Minusräntan kan ge

Minusränta hos Riksbanken gör att storbanker får betalt för att låna. Det låter ju bra. Men billiga pengar gör att många olika räntor och pengar påverkas på ett smått svåröverskådligt sätt. Alla räntor hänger i ihop som ett långt dragspel. Exakt hur effekten blir i andra änden är därför inte helt säkert.

Dessutom följer de europeiska centralbankens exempel och startar sedelpressarna. 10 miljarder kronor i en första dos. Det är en dubbelturbo för ekonomin. Och effekterna lät inte vänta; svagare krona och högre börskurser; eftersom pengar blir billigare vill fler köpa tillgångar som kan stiga i värde.

Bankernas ränta i butiken består egentligen av flera olika slags räntor. Det gör att om en ränta blir billig och den drar åt sig mycket pengar så kan det göra andra räntor bli dyrare. Det är därför vi kan få se minusränta på sparkonton, stigande boräntor, lägre ränta på räntefonder mm. Kort sagt är det dags att läsa på och välja om. Särskilt som denna nya räntevärld tycks sitta i många år framöver.

Hur reagerar du på minusräntan?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer