Fel börstid för obligationsfonder

84311Fondvärldens ”vinterjackor” har lockat rekordmycket pengar senaste året. Vi pratar om obligationsfonder som på bara 5 år lockat hiskliga 110 mdr. Men temperaturen i ekonomin som sjunkit under lång tid kan snabbt vända upp. Bara en normalvarm konjunktur kan göra att fond-vinterjackorna blir väldigt obekvämt dyra.  Det är hög tid att fundera på sälj. Det finns ju flera betydligt bättre fondplagg för årstiden. Och varna gärna äldre vänner. De har ofta mer av dessa direkt felklädda fonder.

Rekordmånga sparare har lockats till obligationsfonder. De har ju sett så lockande starka ut under så många år. På 5 år har fonderna stigit 25%. Kalas för en räntefond, tänker många. Men de ser inte falluckan. Att köpa dem nu kan bli svängigt. Och hur obligationsfonderna fungerar kan vara svårt att förstå.

obligationsfonderObligationsfonder går att likna vid en vinterjacka. När temperaturen (räntan) sjunker kommer det vara riktigt behagligt att äga en vinterjacka. Värdet av jackan stiger eftersom den är extra efterfrågad vid köldgrader. Och nu har vi sett fallande temperaturer (räntor) i över 20 år. Därför har också obligationsfonderna gjort en fantastisk resa. Köpsuget på vinterjackor-fonder har varit historiskt högt. De har varit ett superstarkt mode.

Men nu har termometern i ekonomin nått nära botten. Den är för första gången under noll; Riksbankens minusränta. Den som köper på sig ännu fler vinterjackor i tron om att temperaturen och räntan ska sjunka mer begår en enormt vidlyftig spekulation.

Väldigt få väntar sig lägre räntor nu. Och att den ska fortsätta som senaste 20 åren och gå ned ytterligare 8 procentenheter är per definition som att hoppas på dinosaurier ömsom inlandsis närmaste åren. Men centralbanker världen eldar ju på nu av historiska mått. De ska hetta upp ekonomin har de lovat. Att då sitta med ett stort lager vinterjackor lär bli dyrt. Priset på andrahandsmarknaden lär bli dåligt närmaste åren. Du kan rent av få rea ut dem, under ditt inköpspris och gå back på alltihopa.

termometer ränta

Så fungerar obligationsfonder. Bara när temperaturen (räntan) sjunker så ökar värdet på vinterjackan (obligationen). När sedan termometern (räntan) naturligt stiger kommer värdet av obligationen att rasa. Enkelt uttryckt så faller en obligationsfond 3% när räntan stiger 1 % säger matematiken.

Är det bråttom? När prisökningarna (inflationen) i samhället ser ut att ta fart så höjs räntorna. Det kan komma redan i höst hoppas konjunkturoptimisterna. Att då hoppa i vinterjackan nu kan bli en svettig resa. Räntan (på bilden ovan) steg upp på plus igen efter att ha varit under noll.

Steg 1. Välj rätt pengar: För sparpengarna till resan eller husrenoveringen, inom 1-2 år, är kan det bli dyrt i obligationsfonder. Placera inte dina ”måste-pengar” här.
Steg 2. Välj företagsobligationsfonder: För pengarna 1-2 år. Men är inte de också en vinterjacka? Nej, företagsobligationerna påverkas av hur bolagen värderas . Det blir helt enkelt en egen marknad. Kika in Räntetrippeln.
Steg 3. Välj stabila blandfonder: För pengarna 2-3 år. Nästa växel är att lämna rena räntor. Istället blandningen av aktier och räntor som skapar en krockkudde mot börsras.

Var det en begriplig varning för obligationsfonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer