Räntetrippeln ger 4 ggr mer

räntetrippel uppföljning
SEB svänger mer, men ger mer. Spiltan och SPP är stabila, men olika. Tillsammans ger de en stabil ränta för våra räntepengar.

Sparkontona dumpas av allt fler sparare. Det är begripligt. Redan efter 2 månader in på året har räntetrippeln gett 4 ggr mer än några av de bästa sparkontona. Och skillnaden fonderna emellan pekar på vitsen att dela upp sparpengarna. 

Minusräntan ställer till det på våra sparkonton. Idag finns bara 18 olika sparbanker som ger 1% eller mer i ränta. Och de kommer troligtvis sjunka snabbt närmaste tiden. När mycket pengar söker sig dit lär dessa pressas nära noll. Därför lär racet in på sparkonton blir kort och lätt en besvikelse. Så välj rätt redan nu.

För att få någon ränta skrev jag om Räntetrippeln i januari. Trippeln består av tre olika säkrare företagsobligationsfonder. Spiltan var tidigare en ren korträntefond, men har nu även företagsobligationer.

räntetrippel uppföljning feb

Räntetrippeln har hittills gett hela 4 ggr mer än ett vanligt sparkonto. Fram till nu har spararna fått 0,64% i ränta på sina sparpengar. Det skulle innebära 3,8% på helåret. Om det ger det får vi se. Mellan 2-3 % räknar jag med det här året. Kan de fortsätta ge det år två och tre? Troligtvis inte. Räntorna i de här fonderna kommer också minska framöver. Med samma logik som räntorna på vanliga räntefonder har minskat. Men för längre sparhorisonter måste vi välja vidare på spartrappan.

Fonderna påverkas av hur Riksbanken stimulerar och vad som händer med kronan. Det syns tydligt på SEB företagsobligationsfond. Den stack iväg 0,6% direkt efter Riksbankens minusränta. Och fonderna är olika varandra. SPP är lugn och stabil. SEB är mer fartig och svängig. Därför delar vi upp pengarna på de tre fonderna. 1/3 i varje fond.

Fonderna: SPP företagsobligation, SEB företagsobligationsfond  Spiltan räntefond

Mitt råd; Att jaga sparkonton kan bli en kortsiktig vinst. För pengarna du vill ha inom 1- 1,5 år kan du istället placera i räntetrippeln. 2-3% i ränta borde den ge. Allt till låga 0,4% avgift.

Ska du spara längre 2-3 år ska vid däremot inte spara så tungt i räntor. Då behöver vi se oss om efter kanske blandfonder eller enkla fondportföljen på kontot.

Hur får du mer ränta på sparpengarna? /c

 

Relaterade inlägg

Kommentarer