Köp och sälj från Forum

börspanelenExperterna i börspanelen gav sina köp och säljtips på Forum på Globen. Börsen kan nog tuffa på uppåt, enligt panelen. Bristen på alternativ är orsaken. Men de köper inte alla fonder och aktier de ser. Men några hugger de på. En köper jag till Folkportföljen. Gissa vilken.

Ps notera också börspanelens säljtips.


Fondtips
, av Jesper Strandberg:

Swedbank robur Europa indexfond: Europa är på gång. I alla fall borde aktiemarknaden få stöd av stimulanserna från centralbanken. Med supersänkningen av förvaltningsavgiften till 0,2% blir den riktigt köpvärd. Jag håller med.
Lannebo Mixfond: En blandfond som placerar i mest svenska bolag. Har utvecklats riktigt bra tack vare budet på Axis. Med en osäker börs kan blandfonder vara ett bra steg. Både för de som vill sälja aktiefonder och för den nye börsspararen som vill lämnar räntefonder. Men fonden kostar 1,6%. Det är riktigt dyrt för en blandfond. Ska du ha den behöver du granska den en gång varje år.
Jesper säljtips; långa räntefonder. Alltså obligationsfonder. De långa räntorna (kolla på 5-årsräntan) har stigit. Det får obligationsräntorna att falla i värde. Och börjar priserna i ekonomin stiga kommer det bli en härdsmälta i obligationsfonderna. Något som jag också varnat för här på bloggen.

Aktietips
XXL: Norska sportkedjan som haft en välutvecklad internethandel. XXL har nyligen expanderat till Sverige och Finland med fysiska butiker. Med expansionsplanerna och ett starkt varumärke är det köpvärt, menar Charlotta Faxén på Lannebo.

Nordnet: Samma drivkrafter på marknaden som Avanza. Svensken sparar rekordmycket i aktier och fonder. Det ger intäkter åt nätbankerna. Men kilopriset (P/e) på Nordnet är 16 jämfört med Avanzas 28. Den skillnaden är historiskt hög. Det borde innebära att Nordnet ska stiga mer, enligt Agneta Jönsson från Aktiespararna.

MQ Holding: Bra vinsttillväxt och sortiment. Har fått ordning på kostnaderna och är lågt värderad. Agneta imponeres av vd:n Christina Ståhl.

Orexo (Hög risk): Läkemedelsutveckling och bra forskning. Har mediciner i USA, tappat mot övriga börsen. Väldigt hög risk, men finns stor potential uppåt också, men Tomas Linnala på Placera.nu.

Scandi Standard: Kycklingproducenten som är mest känd med varumärket Kronfågeln. Med hälsotrenden ökar kycklingkonsumtionen och den passar i de flesta matkulturer, menar Börsveckans Gabriel Isskander. Det borde göra bolaget tåligt och kundbasen bred. Har fått köprekommendation av både Placera och Börsveckan. Jämfört med börsen som helhet är kilopriset 13 lågt.

Swedish Orphan Biovitrum (Hög risk): Spännande utveckling med nya preparat. Har gått starkt men har fortsatt potential när spararna får se försäljningssiffrorna, enligt Lars Frick, Börsveckan.

Säljtips:
AstraZeneca: Läkemedelsjätten har gått starkt sedan budet från Pfizer. Trots att budet drogs tillbaka. Och verksamheten har inte utvecklats särskilt väl, menar Frick. Det är alltså en för hög värdering för ett bolag som står still.
Volvo: Alldeles för höga förväntningar och analytikerna väntar sig vinstökningar på 70%. Sälj, enligt Gabriel Isskander
Geveko: ”Ett under att de överlevt”, menar Tomas Linnala.
Axfood: Har gått superstarkt, eftersom många sparare sökt sig till en stabil aktie. Men det har fått värderingen att skjuta i höjden. För tillväxten i bolaget är knaper. Skulle den värderas som konkurrenterna borde den falla minst -15%, enligt Agneta Jönsson.
Nordea Bank: Har rusat genom taket i år. Utdelningshöjning och besparingsprogram har lockat. Men besparingar brukar vara svårt i banksektorn, menar Charlotta Faxén.

Det här är inte aktierna för er som vill börja spara på aktiemarknaden. Då blir det för hög risk. Börja istället med investmentbolag (Investor, Lundbergs, Industrivärden, Melker Schörling). Sedan har jag fler stabila aktier med lång och bra historik i Folkportföljen. Och köp inte för alla dina aktiepengar direkt. Dagens börs kan snabbt falla 5-10-15%. Då är det bra att ha pengar kvar att kunna köpa i en till omgång om börsen faller.

HÄR hela klippet från Globen.

Vilken aktie köper du? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer