Sälj obligationsfonden

obligationsfond dipp

Obligationsfonderna har tappat 6-7 mdr senaste veckorna. Ta nu detta på allvar. Här på bloggen beskrev jag nyligen dem som en vinterjacka. Redan nu har det börjat bli svettigt. Sälj och var nöjd. Och bli inte lockad av historiken. Den gäller inte framåt.

Svenskarna har verkligen sprungit in i obligationsfonder senaste åren. Bara i fjol la vi in 110 mdr där. Senaste året har det visst också varit en god affär, +10% i snitt. Men det beror inte så på bra fonder eller bra förvaltare. De ska tacka Ingves. När han sänkte räntan så gav det klirr i obligationsfonderna. Nu däremot väntas han byta fot och då kommer också klirret gå baklänges. Ifrån fonderna.Nu signalerar Riksbankens Ingves att räntorna ska upp. Detta har redan fått obligationsfonder att gå åt andra hållet och tappa mellan -1,5 och -2,5% eller totalt 6-7 mdr. Siffrorna kan vi tycka är små. Men de här fonderna äger vi för att ha stabila pengar som  vi ska använda om 1-2 år. Nu däremot är stabiliteten bruten.

obligationsfonder minus
Klicka upp bilden och se detaljerna.

Några av räntorna – de långa räntorna – har redan stigit. Det är förklaringen till varför obligationsfonderna är på minus senaste veckorna. Det händer trots Riksbankens minusränta. Men förväntningarna på de långa obligationsräntorna påverkas mer av långtgående prisökningar och tillväxt. Och det kan fortsätta:

– Ökade förväntningarna på högre priser i ekonomin (vilket pressar upp räntan)
– Konjunkturförväntningarna blir bättre, vilket pressar upp räntorna
– Starkare USA lär snart höja räntorna. Det smittar av sig på svenska räntor.
– Stimulanser i Europa lär få fart på prisökningar och därmed räntan.

Mitt råd; Sälj dina obligationsfonder bums. De är inte stabila längre. Räntorna är i botten och då är risken att fonderna tappar stor. Att lockas av historiken kan bli din värsta fiende just nu. Istället kan du välja ett sparkonto eller räntetrippeln (1 år) vara något för sparpengarna eller blandfonder (2-3 år) för lite längre spartid. Du som ska spara ännu längre kan med fördel välja billiga globalfonder.

Säljer du dina obligationsfonder nu? /claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer