Bästa aktierna för nybörjare

Av Avanza

17 mar 15

Share

sparportföljenIgenkända aktier som H&M eller Volvo är kul, men smalt. Som nybörjare behöver du en lugnare start. Svaret är lite längre än bolagens 3-5 bokstäver: investmentbolag. De fungerar som fonder, men har smalare inriktning och ofta lägre årsavgifter. Och spara dem på ett ISK-konto så får du noll skatt på utdelningarna och noll i vinstskatt.

(Siffror från december 2017) Historiken visar att de flesta investmentbolag lyckas slå börsen. Det enkla rådet är att köpa och behålla dem. Sedan kan du ta steget in i enskilda aktier; som H&M, SKF… Men först efter att du byggt en bas med investmentbolag, globalfonder eller Sverigefonder.

Tänk dig ett bolag som köper in sig i andra bolag, är med och påverkar bolagens utveckling för att sedan sälja efter 10-15 år. Så fungerar investmentbolag. Väldigt lika Sverigefonder och inriktningarna är mer olika. Kinnevik har storsatsat på onlinebolag. Investor har mycket verkstad. Lundbergs mycket fastigheter. Bakom bolagen står ofta rutinerade företagare som vurmar sina aktier. I bokstavsordning:

Välj investmentbolag

Industrivärden: Billiga industrifonden 
Handelsbanken, SCA, Volvo, Sandvik och Ericsson dominerar innehållet. Jämfört med börsen har det inte varit någon glänsande utveckling. Industrivärden följer visserligen börsen. Med tanke på att bolaget är belånat är det ingen vidare betyg. Direktavkastningen ligger på drygt 2,5 procent. Bolaget är som ett ånglok som inte bjuder på stora överraskningar. Det är ett stabilt val och ett alternativ till en bred Sverigefond. Förvaltningsavgiften är 0,15%. Läs Placeras genomgång.

Investor: Högutdelande Sverigefond
Investor har 11 noterade bolag i portföljen. Största är Atlas Copco och SEB-banken och ABB och AstraZeneca. Lägg till en rad onoterade bolag ger flera spännande tillväxtbolag. Utdelningen ligger på 2,8% per år. Senaste åren har kursen lyfts av utköpet Scania och ryktena kring Astra bland annat.  Förvaltningsavgiften är låga 0,17%. Läs Placeras genomgång.

Lundbergföretagen: Breda fastighetsfonden
Hälften av bolaget består av fastigheterna. Det låter stabilt, men den som är orolig efter snabba uppgången i fastighetsbranschen borde ta det försiktigt. I paketet finns även Holmen, Handelsbanken mfl. Lite speciellt är att investmentbolaget också äger andelar i investmentbolaget Industrivärden. Den rundgång sänker mitt förtroende för gruppen. Utdelningen är låg jämfört med Industrivärden och Investor; 0,9%. Förvaltningsavgiften är 0,05%. Läs Placeras genomgång.

Latour: Breda verkstadsfonden
Mix av noterade och onoterade verkstadsbolag. Största innehav är Assa Abloy, Securitas, Sweco och Swegon. Varit väldigt duktiga på att köpa, driva fram och slå ihop bolag. Drivs av stark verkstadskonjunktur och har gått bäst av alla investmentbolag de senaste åren. Direktavkastning 1,9%.

KinnevikTillväxtmarknadsfonden
Bolaget är unikt inom investmentbolagen. De har sålt av all skog och deler av sin telekom och fokuserar nu på onlinebolag som Zalando, Rocket Internet och 21 andra bolag ingår i portföljen. Avkastning har legat på 18% per år senaste 10 åren. Förvaltningsavgiften; 0,3%. Men det är samtidigt befogat med antalet bolag och de spännande nischerna. Direktavkastningen ger 2,8%.

RatosSmåbolagsfonden
Ratos har köpt in sig i 18 olika mindre bolag. Det är allt från oljebolaget Aibel, till fönstertillverkaren Inwido och Nordic Cinema Group. Ratos har haft ett par katastrofala år. Aktien har rasat -46% på fem år. Nu ska en ny VD också tillsättas. Men historiskt har ledning varit mycket duktig på att göra bra affärer. Endast ett bolag Inwido finns att handla på börsen. Det gör det lite svårare som sparare att följa vad som händer i bolagen. Utdelningen är högst bland alla investmentbolagen; drygt 5,6%, men är knappast uthållig i längden och förvaltningsavgiften är dyrast av alla; 1,8%…. Läs Placeras analys.

ÖresundAktiva Sverigefonden
Öresund har länge varit ett stabilt val. Bolaget här störst ägandet i Fabege och Bilia. Sedan finns välkända SEB, TeliaSonera och MQ tillsammans med totalt 20-talet aktier utgör en bred portfölj. Aktiekursen har länge följt börsen väl. Men Öresund har också gett extrautdelning till ägarna. Slarvigt räknat har en sådan utdelning gett 18% extra avkastning. Den ordinarie utdelningen kommer i år ge 3,6%. Förvaltningen kostar 0,5%.

Mitt råd om du vill börja med aktier; Flytta över en del av dina Sverigefonder till ett investmentbolag. Köp ett par till investmentbolag för att få mer bredd i aktieportföljen. Behåll dem. Nu har du en bra grund i din aktieportfölj. Nästa steg är att köpa egna utvalda stabila aktier. Några av dem hittar du i folkportföljen.

Vilka investmentbolag väljer du? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer