Väntetid på börsen i snitt 1,7 år

väntetid på börsenHur länge måste jag vänta innan mina aktiefond är på plus, frågar spararen David på Twitter. Det är fråga som fler borde tänka. Jag räknar en stund och kommer fram till 1,7 år. Vid tre år är garantin nära 90% och vid sju år 100%. Lite beroende på hur vi räknar.

Våra aktiefonder utvecklas ibland ojämnt. Det kan ta en vecka eller någon månad innan den är på plus. Visst kan det ibland ta flera år. Men det är mycket ovanligt.

Börsen 15 år med utd

För det första måste vi titta på rätt börskurva. Här gör även erkända uttolkar ofta stora feltramp. Den dagsaktuella aktiekursen i börsfönstret räcker inte (gröna). Den kurvan läcker ofta halva värdet. Vi måste istället räkna inklusive de utdelningar som börsen ger ägarna i handen. Den kallas kurvan ”SIX portfolio return” (gul). Den fångar hela värdet på börsen.

väntetid på börsenSkillnaden är stor. Den gröna kurvan tog över 10 år att reparera fallet från år 2000. Men räknar du med de utdelningar som bolagen gav dig under tiden så var du tillbaka redan efter 6 år. Länge? Ja, men värre än så hittar jag inte senaste 20 åren Utan oftast får vi igen pengarna inom någon vecka eller månad.

År 2001 är näst värst. Tog 5 år att reparera. År 2008 tillhör också ett av de större sänkena, men bara med 3 års väntetid. Annars är det vanligaste: vänta 1 år och du år i kapp. Om vi nu räknar helår. Visst kan du vara ikapp redan efter 3, 7 eller 9 månader men jag räknar med den kortaste tiden på 1 år. Och då får jag ut siffran; efter i snitt 1,7 år, är din aktiefond eller börsen på plus.

Av senaste 15 åren är börsen tillbaka 13 gånger: under 3 år eller snabbare. Det är 87% chans att börsen ger igen pengarna med vinst på tre år eller snabbare. Det är en minnesregel jag gärna utgår ifrån.

Känner du dig minsta tveksam så finns det en mycket enkel försäkring: Spara vid flera tillfällen. Den som sparade varje år 2000, 2001, 2002 och 2003 var på plus tillbaka redan efter i snitt 3 år. Det är bra.

Eller skaffa dig långt perspektiv. Den som sparar sju år på börsen kan med gott samvete tänka att hen har nära 100% chans att vara på plus. Åtminstone om hen valt vilket år som helst senaste 15 åren.

Hoppas detta hjälper dig att blicka framåt. Inte köpa börs för alla pengar vid ett tillfälle, utan gärna under flera år.

Med vilken tidshorisont sparar du på börsen?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer