Bra månadssparande

månadsspararen
Spara varje månad är smart. Men själva valen kan bli mycket smartare.

Svenskarnas stora sparform stavas månadssparande. Det är en strålande idé, eftersom vår ekonomi alltid är ojämn. Så köper vi automatiskt mer när det är billigt än när det är dyrt. Men två dyra misstag som kostar miljarder, måste vi medvetet välja bort.

Snittsvensken sparar några hundralappar i fonder den 28e i varje månad. Nya spararen Jonas, 24 år, siktar högre och ska spara 2 000 kr i månaden. I 6 år har han tänkt. Nu vill han undvika nybörjarmisstagen:

Sedan 30 år har miljontals svenskar varje månad pliktskyldigt sparat i fonder. Då fanns bara dyra fonder och fondkonton. Det gör att många äldre sparare fortsätter att stoppa in nya pengar i förvånansvärt dyra fonder, men också i fondkonton som ger onödigt dyr skatt. Det handlar om 10-tals miljarder i onödiga fondavgifter varje år. Och skatten blir också onödigt dyr för de med pengar på fondkonto. Sedan finns en rad andra misstag vad gäller smala fonder, räntefonder mm… Här kommer planen:

Månadsspararens 4 val:Sverigefond 10 år

1) Fullt fokus på tillväxt. Eftersom vi sparar varje månad behöver vi inte ta hänsyn till konjunktur, börsvärden eller prognoser. Du kommer naturligt få mer på kontot när det är billigt och mindre när det är dyrt. Så undvik räntesparande och fokusera på de fonder som fångar upp vår ekonomiska tillväxt i världen; aktiefonder.

2) Spara i breda fonder. Så slipper du se över fonderna varje kvartal och varje år. Du chansar inte, utan är med i ekonomiska tillväxten i många länder. Mina favoriter: Globalfonder, USA-fonder, Europa-fonder och Sverigefonder. Brelågprisfonder.bmpdast är förstås global- och USA-fonder. Lägg över 50% här. Europa och Sverige är smalare, men också kanske hetare just nu. Max 30% här, om du vill starta med bredd. Sista 20% kan du med fördel placera i breda tillväxtfonder. Bara du som ser över fonderna varje år kan spara smalare än så. Smala fonder kräver hökblick, vilket bara 1 av 10 sparare verkligen lever upp till, år efter år.

3) Lågpris är en bra start. Då får du fonder som inte chansar, utan följer snittet i exempelvis Sverige. Det gör att du inte behöver vaka över förvaltaren, eftersom här väljs innehållet efter förutbestämd fördelning och inte av en (ofta dyr) person. Du sparar ofta 90% av fondavgiften eller 1 000-lappar varje år. HÄR ALLA LÅGPRISFONDER:

4) Välj låg skatt, så får du behålla mer. När vi ska spara länge och i aktiefonder är låg skatt extra viktigt för utfallet. Här ger ISK-kontot ca 20-30% dig mer i handen varje årtionde. Lite beroende på vilken aktiefond du väljer. Här mer om ISK-kontot.

5) Prova tillväxtfonder, men bara lite
När du vant dig med börsens svängningar och vill ta ett till steg är breda och smalare tillväxtmarknadsfonder ett spännande val. Fonderna svänger mer och kan förhoppningsvis ge mer. Här har vi bara små summor. Börja med de breda tillväxtfonderna. Det kan kittla dig att läsa på om andra länder och ge bättre bredd i sparandet.

Kort sagt, undvik smala fonder som fastigheter, teknik eller skog. De är överkurs. Utan lägg en bas i breda billiga globalfonder. Sedan kan du som har lite extra engagemang vässa med Europa och Sverige. Det gäller alla åldrar. Här den enklaste tänkbara fondportföljen och min Fondportfölj som kräver en mer aktiv sparare.

Enkla fondportföljen            Min Fondportföljen

Känner sig alla nysparare inspirerade?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer