ISK får skattegolvet 0,37%

ISK klart bäst

ISK-kontot får nästa år en minimiskatt. Dessutom ökar skatten lite grand. Men det är ingen dramatik. ISK-kontot är fortfarande det klart bästa alternativet för dig som sparar länge. Här ger blandfonder till Sverigefonder och aktier allra mest till spararen.

Regeringens skattegolv i ISK är ingen smäll mot spararna, men ett litet nyp. Med nollränta så var det inte överraskande. Mer ovana sparare kan nu rynkar på näsan och stannar på sparkontot. Det är trist för dem. Mer erfarna sparare lär fortsätta spara som vanligt, i ISK.

Skatten på ISK skulle nästa år kan bli 0,00% om politikerna inte reagerade. Det är den låga räntan som pressar skatten. Denna insikt fick regeringen att reagera. Någon form skatt behövs menar de. Annars skulle det bli ramaskri i vissa kretsar. Och nu är förslaget ett skattegolv på 0,375% per år. (Beräknas som 30% av statslåneräntan (minst 0%) + 0,75%)

 

ISK skatten höjs lite

För en vanlig sparare med säg 100 000 kr på kontot innebär skattegolvet att årets skatt på 270 kr istället blir 375 kr nästa år. Ingen stor förändring kort sagt.

Och den låga räntan vi har nu, som styr skatten, lär dessutom pågå i flera år framåt. Så ISK-kontot blir ett 0,37%-konto närmaste överblickbara åren. Kort sagt är ISK mycket förmånligt fortfarande.

I ett vanligt ränteläge där statslåneräntan är säg 3% så blir skatten på ISK istället för hittills 0,9% istället 1,1%. Återigen är inte det någon stor skillnad på nya och gamla ISK-kontot. Utan skillnaden är mer symbolik än politiskt skattejakt. Det rör sig om ynka 2 mdr per år i skatteintäkter. Jämför det med svenskarnas fondavgifter vare år kring 30 mdr. Kort sagt kan du lätt plocka hem dagens skattehöjning med några lågprisfonder, om du nu känner dig chockad över den lilla skattehöjningen.

Mitt råd: Spara vidare på ISK. Dagens lilla skattehöjning är ingen stor förändring. Du är vinnaren på ISK, hur som helst. Låt inga fula säljare hävda att ISK:n är dålig eller död. Nej, den är bara igenom sina första tonårstid. Dess föräldrar (politikerna) har varit lite ovana.

Hur sparar du i ISK?/claes hemberg

Allt detta gäller även dig på kapitalförsäkring. Om du undviker alla fula k-konton med avgifter och inlåsning som bank- och pensionsindustrin gärna säljer.

 Som kuriosa kan jag nämna: Idén med just 0,37% som skattegolv fanns med i ursprungsförslaget. Vi kan se dagens justering som slutet på en introduktionsrabatt.

Relaterade inlägg

Kommentarer