De flesta barnsparar fel

Av Avanza

07 apr 15

Share

Spara till barnBarnen får ca 400 kr sparat på sitt eget konto varje månad, visar färska siffror från Länsförsäkringar. Det låter ju bra. Men i valet av sparform och konton så går de flesta föräldrar så allvarligt fel att många barn missar många 10 000-lappar till sin 20-årsdag. Något som få banker medger, tyvärr. Föräldrars okunskap om pengar, märks allt för tydligt hur de väljer åt sina barn. Föräldrarnas misstag kan leva kvar i flera årtionden. För hur ska barnen någonsin lära sig, om föräldrarna vägrar undvika de dyra små misstagen.

Debatten fokuserar ofta på hur många kronor som barn får sparat på kontot varje månad. Men om vi sparar 300 eller 400 kronor spelar mindre roll. Slutbeloppet avgörs långt mer av andra val, som föräldrar ofta helt missar. Och som bankrådgivare inte tar upp.

Vanligaste sparformen till barn är fonder. Det låter ju bra, men är knappast tillräckligt. För här döljer sig inte bara aktiefonder, utan även ränte- och obligationsfonder. Dessutom sparar varannan förälder direkt på bankkonto åt sitt barn. Lågprisfonder och konto med låg skatt (ISK) nämns inte alls. Så brukar det se ut när vi hör om svenska föräldrars sparande till sina barn.

Summerar vi bilden blir det inte roligt- för barnen. 2/3 av föräldrarna sparar i räntor (Fel). 9 av 10 sparar inte i lågprisfonder (Fel) och 19 av 20 sparar inte på konto med låg skatt (Fel).

Det enkla barnsparandet: är en billig globalfond (DNB global indeks) på ett ISK-konto. Här får barnet i tre val, de viktiga beståndsdelarna: 1) bred tillväxt, 2) till lågt pris och med 3) låg skatt. Du kan välja bland fler lågprisfonder, det viktiga är att börja enkelt, så att du verkligen kommer i mål.

Den 17e april kl 10.00 träffas vi för aktie- och fonddagis! Vill du delta så hittar du mer på länken .

Hur sparar du till dit barn?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer