Minusränta tär. Välja bättre ränta med räntetrippeln

procentRäntor kan ge mer än de flesta inser. Du måste bara välja. Här räntetrippeln i två tappningar. Passar för sparpengarna du vill använda inom 1-2 år. 

Räntetrippeln jag skrev om i början på året har hittills gett 0,85% i ränta. Det är mer än vad en vanlig kort räntefond ger på ett helt år. Men det kommer med högre svängningar i värdet. Vill du ha pengarna tillgängliga inom bara några månader är det bättre med ett sparkonto. Därför finns nu det stabila valet. Och turbon i räntetrippeln.
Sparkonton kommer inte ge någon ränta att tala om närmaste åren. För att hitta rätt krävs att du ser båda sidorna av myntet; ränta och varierande värde (fondens varierande kurs kan beskriva risknivån). Det gäller speciellt när vi väljer fonder med ett tydligt bäst före datum som 1-2 år. Räntetrippeln har därför tre olika fonder. Fonderna är inte äpplen och päron, utan snarare olika äppelsorter. Men det finns också päron att lägga till, för att ge alternativ och bredd. Allt utifrån vilken räntesparare du är. Är alla fonderna i en bild.

Räntetrippel stabil
SPP företagsobligationsfond har varit den mest stabila i räntetrippeln, men också gett minst. För lite enligt mig med 0,4 i avgift. Men du som gillar stabilitet kan mycket väl stanna där. Du som vill ha mer kan med gott mod välja Cicero avkastningsfond som ett alternativ. Den placerar också i så kallade företagsobligationer och har hittills i år gett ca 0,8%. Över tid har den stått stadigt med båda fötterna på jorden. Atlant Stability är en hedgefond med räntor. Tanken är att den ska ge avkastning oavsett hur börsen går. Atlant fick sig en smocka när oljepriset rasade. I år har stabiliserats och givit 0,9%. Den här är för dig som vill spara kring 1 år.

Spiltan räntefond                    Cicero avkastningsfond                      Atlant Stability

Räntetrippel turbo
Nästa steg i räntetrippeln är att lägga till en turbo. Men det kommer med större svängningar. SEB företagsobligationsfond har fått vara turbo hittills. Den har svängt mest och gett mest. Ränteinnehaven i SEB är mer känsliga om räntorna stiger. Turbon får här istället varva upp med en stabil blandfond. SPP generation 40 ger dig 80% räntor. Den har hittills gett 5% när börsen gett tredubbelt. Svängningarna är små för att vara en blandfond. Med en bas av 4/10 SEB företagsobligationsfond och 4/10 Spiltan räntefond får vi två stabilare ränteben. SPP får sedan agera turbo med 2/10. Tillsammans har de gett 1,9% i år. Valet är inte för den som vill ha pengarna om ett halvår. Ett år eller mer är ett bra utgångsläge.

Spiltan räntefond              SEB företagsobligationsfond                   SPP generation 40-tal

Det är två val för räntepengarna. Behöver du pengarna inom 6 mån-1 år är sparkonto eller Räntetrippeln stabil valet. Turbon är för den som inte behöver pengarna till sommarens semesterresa. 1-1,5 år i alla fall.

Hur sparar du i räntor?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer