ISK en dunderkur

Rätt skatt på sparpengarna är en het fråga nu och åren framöver. För med bara lite bättre skatt får vi snart mycket mer pengar på kontot ska det visa sig. Om vi nu väljer rätt konto. Pengar på ISK-konto får en raketstart.

Låg skatt på sparpengar låter ju bra. Men effekten är större än vi först inser. Vi som väljer ISK-kontot får nu mycket bättre villkor åren framöver.

Vi talar gärna om det farliga med avgifter som äter upp våra pengar. En liten skillnad i skatt visar sig ge samma effekt. Nu är skatten bara 0,27% per år. Regeringen tänker dock införa ett skattegolv på 0,37% under 2016. Men skillnaden blir i praktiken väldigt liten. Även om vi räknar på 1% skatt är det en dunderkur för våra sparpengar.

Spara i en Sverigefond i tio år ger nu 101% i handen på ett ISK-konto, jämfört med bara 78% om du har samma Sverigefond på ett fondkonto. Det är nära 30% skillnad på bara ett årtionde. (Utifrån den historiska tillväxten på 8%)

För bara några 3-4 år sedan när räntan var högre och skatten pendlade kring 1% så var skillnaden mellan kontona bara 15%. Det är en stor skillnad det också. Men nu och år framåt är skillnaden gigantisk.

Jag nämner aktiefonder i första hand. För där märks effekten. Du kan också ha räntefonder på ISK-kontot, men där blir skatten faktiskt sämre än på vanligt fondkonto. Nu kanske 0,5% närmaste två åren inte är mycket att yvas över. Men om du vill vara skatteortodox så får du här en bild. Själv kan jag tänka mig att ha räntefonder på ISK, en kort period av praktiska skäl.

Har du råd att tacka nej till 30% avkastning närmste tio åren? Nu är vi inte säkra att räntan blir så här låg hela närmaste årtiondet. Vi vet inte heller hur börsen utvecklar sig. Men den som vill vänta in ett bättre skatteläge, lär få vänta väldigt länge.

I jämförelsen intill nämner jag också kapitalförsäkringar. De är snarlika med ISK, men har ibland fula kontoavgifter och hemsk inlåsning i flera år. Att vissa girigbukar till säljare förordar den kan vem som helst förstå. Dubbelkontrollerar du att din kapitalförsäkring är fri från sådant elände, så är jag beredd att gilla den också. Annars varnar jag för den.

Vilken skatt (vilket konto) väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer