Jag har 5 ISK-konton

Av Avanza

28 maj 15

Share

ISK faktaTexten ”Rika väljer ISK” har väckt intresse och frågor. ”Finns det någon nackdel att ha flera ISK-konton. Jag vill ha räntor på en, en för aktier och en för pension”, frågar spararen Jimmy. Bra idé, tycker jag.

Det är en klar fördel med flera isk-konton för att kunna dela upp sparandet i olika slags potter. Så att du kan ge dina val en vettig jämförelse. Ja, vi vill ju jämföra för att se om vi har lyckats.

Välj ränta själv m 15
Välj ränta-instruktionen

De pengar jag ska använda snart vill jag antagligen ha i en ränte- eller hedgefond-pott. Det får bli ett eget ISK. Här vill jag inte jämföra med Sverigeindex. Det skulle ge en ointressant jämförelse, där detaljerna i räntesparandet försvinner, eftersom aktier varierar så mycket mer. Du vill ju där kunna lätt avgöra om fonden är upp exempelvis 0,5% senaste månaden. Här: Välj din ränta.

Min 3-årspott i fonder har jag gärna i jämförelse med ett världsindex, eftersom det är just fonder från hela världen jag har att välja mellan. Och på bara 3 års sikt vill jag ha stabila val. Här: Enkla fondportföljerna

Vill jag däremot jämföra min svenska aktieportfölj med något, så blir Sverigeindex högintressant. Då jämför jag ju päron med päron… Här Folkaktieportföljen.

Pensionspotten i slutänden: har jag gärna mycket tillväxtfonder, en del frontier- och även globalfonder i. Detta blir svårare att hitta ett index att jämföra med. Men jag kan räkna på dem exempelvis 1/3 vardera.

Att flytta fonder eller aktier mellan ISK-konton, kostar inte en krona eller skatt. Så du kan lätt städa och ändra mellan kontona.

Nackdelen är att flytta pengar mellan isk-konton och systerkontot kapitalförsäkringar kostar 0,27% skatt. Eftersom de är en annan kontotyp. Så undvik det.

(Skatten på ISK och kapitalförsäkringar fungerar så, eftersom kontot är konstruerat så. Det har historia med att folk flyttade ut pengar före datumena skatten drogs och flyttade in pengarna igen efteråt. Det är inte lönt längre, eftersom inflytten motsvarar ett års skatt)

LÄS MER: Flytta gammalt sparande till ISK                Nära riskfri vinst med utdelningaktier         Högre ISK-skatt inget problem

Hur många ISK-konton har du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer