Nybörjaraktierna fortsatt intressanta

Nybörjaraktier finns av ett särskilt slag. Och de kan hålla i många årtionden. De är också bra sommaraktier. Investmentbolagen. Kinnevik och Investor får nu högst betyg, när Börsveckan djupdykt i siffrorna. Enkelt uttryckt; börja med de större och undvik de mindre.

Investmentbolag har kommit och gått. Under två eror noterades ett stort antal investmentbolag. Under 1990 investmentbolagen med it-fokus extra heta. Ett årtionde senare var det riskkapitalbolagen som ville till börsen. Men få klarade livhanken, konstaterar Börsveckans Chefredaktör Daniel Svensson. De större bolagen visar sig vara de säkra korten.

Investmentbolagen har jag skrivit om tidigare. De passar att äga länge. Och för nybörjare är det en lugnare start som aktieägare. Låg kostnader och historiskt har 7 av 10 slagit börsen och du får utdelningen direkt in på kontot. Dessutom tar du rygg på några av Sveriges duktigaste företagsledare. Här Börsveckans perspektiv;

Industrivärden: Avvakta
Den billiga ”industrifonden” har öppnat starkt i år och slagit börsen med 17% i år. Volvo och Sandvik bidragit och Ericsson har fällt. Men Industrivärdens bolag kräver tillväxt i omvärlden. ”Det är en offensiv portfölj som borde gå bra när börsen är stark, men riktigt så har det inte varit..”, skriver Lars Frick på Börsveckan.

Investor: Köp
Investor har varit en riktig raket senaste året. Det är bud på Scania och Astra som hjälpt till. Atlas Copco och SEB har även lyft. Mer spännande är de onoterade; Mölnlycke, Permobil och Aleris, som Börsveckan tycker gör Investor mer spännande och tillväxtfokuserat än till exempel Industrivärden.

Kinnevik: Köp
Bolaget är ovanligt, när de har sålt av all skog och fokuserar nu på onlinebolag som Zalando, Rocket Internet och 21 andra bolag ingår i portföljen. Zalando har rusat hela 40% sedan börsdebuten. Kinnevik är idag mest näthandel och telekom. Det gör bolaget ordentligt spännande. Och samtidigt skakigt. Kinnevik ser fortfarande billigt ut, tycker Börsveckan.

Lundbergföretagen: Köp
Aktien har slagit börsen med 5%-enheter senaste året. Och den sparare som vill ta rygg på farbror Lundberg gör det via Lundbergföretagen. Här får du Handelsbanken, Skanska, Sandvik, Husqvarna… och 4 av 10 kronor i fastighetsbolag. Det skapar långsiktig stabilitet. Samtidigt har fastighetsaktier rusat senaste året. Bedömningen är bättre än börsen, skriver Börsveckans Gabriel Isskander.

Ratos: Avvakta
Anrika Ratos har haft det tungt sista året. En del konstiga nya investeringar och många fina bolaget som redan sålts, är det svårt att se något spännande som ska lyfta Ratos, menar Börsveckan. Utdelningen är därför det enda som lockar. 6,7% är dubbelt upp mot börsen. Men det är också enda godbiten, menar Börsveckan och avvaktar.

Latour: Köp
Nycklar, säkerhetsvakter och ventilation i Assa Abloy, Securitas och Swegon har avkastningen varit hela 200% på fem år. Latour är känsligt för konjunkturen och behöver ljusa utsikter för att lyfta ordentligt. Men bolaget är billigt jämfört med börsen, du får bolagen 1/5 billigare än om du köpte dem alla via börsen och förvaltningskostnaden är på låga 0,1%. Köp och behåll, är Börsveckan rekommendation.

Avvakta eller sälj
Resten av investmentbolagen har Börsveckan prickat som bolag att vänta med. Melker Schörling (MSAB) är den mest populära, men har mest fallhöjd. Öresund är nästa bolag med rekommendationen att avvakta. Inget av de större bolagen i portföljen lockar, enligt Börsveckan. Bilia är dyr, fastighetsbolaget Fabege har rusat och det är turbulens i investmentbanken Carnegie. Traction och Bure är heller inget att sätta tänderna i.

Äger du investmentbolag? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer