Kinauppgång oroar mig

Shanghaib 9 juli 15Shanghai steg +6% igår och hittills idag +5%. Men det är inget klartecken för vidare aktieköp. Snarare tvärt om. Visst är det lätt imponeras av siffrorna. Det hände senaste 2009, men uppgången är politiskt beställd. Och därför är detta inte ett styrkebesked, utan en varning.

Lägg till att stora kinesiska fonder sedan i onsdags inte får sälja aktier. De har 6 månaders säljstopp. Hur ska vi kunna lita på en sådan börs, där säljarna bakbinds. Vad händer då efter sex månaders säljförbud; den 8 januari? Nej, det luktar en rutten diktatorbörs. Jo, jag sålde mina Kinafonder här på vårkanten och köper inte tillbaka nu.

Snittkinesen har idag 15% av sina sparpengar på börsen. Det är lite jämfört med svenskarnas 45%. Men det kinesiska börsintresset är nytt och har kommit snabbt. Det gör att även ett litet kinesiskt sparande innebär jättepengar och på kort tid kan detta orsaka en börsbubbla. Det är ju helt klart det vi sett i Kina senaste året. En uppgång på +150% på Shanghaibörsen och +75% i många Kinafonder (som innehåller mycket Hongkong) sker inte av en tillfällighet.

Det senaste direktivet för kinesiska medier hördes nu på morgonen. Inga diskussioner om börsturbulens får ske i samband med att politik omnämns. Lägg till att senaste månadens försäljningar ska särskilt granskas av myndigheterna, som en vink om att sälja gör ingen sann patriot.

Nu diskuteras redan om börsoron i Kina kan få ekonomiska konsekvenser. Kan oron i sig gör att investerare avvaktar eller flyttar. Då kan den taffligt skötta börspolitiken bli ett ekonomiskt krokben även för ekonomin Kina.

Jämför vi med Sverige på 80-talet då svenska folket endast fick köpa aktier i Sverige, så vet vi vad som hände. Börsen gick i taket på ett konstlat sätt. Och lagskrivarna fick öppna gränserna för att handla aktier även utlandet. Detta måste även kineserna förstås göra. Att alla ska pressa in sina pengar på lilla Shanghaibörsen håller inte.

Mitt råd: Kinabörsen tycks nu inte följa ekonomin, utan politiken. Det gör att den är svår och kan bli farlig att spara i. Analytiker kan säga att en aktie är dyr eller billig. Men det spelar ju ingen roll, om de har säljförbud i 6 månader. Nej, det duger inte. Det betyder visst att den som har tur kan vinna, men vill vi spara i kinesiska politiker?

Har du kvar dina Kinafonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer