Mina 5 portföljer

Folkaktieportföljen 18 juliFör att inspirera och kunna diskutera så berättar jag här på bloggen återkommande om fem olika spar-portföljer, som jag själv har. Två av dem är mer aktiva och tre mest passiva. Allt för att passa olika sparare.

Det är alla verkliga portföljer på olika ISK-konton med totalt ca 200 000 kr. De passar för 500 kr och uppåt. Tanken är att ge tankar, perspektiv, modeller och du kanske väljer delar som passar dig.

Nyckelbegreppet är portföljer. För det är genom att ha flera olika sparval, som vi får ut mest av våra pengar. Vi ser det tydligt i statistiken. Den som har 2-3 breda fonder få ur betydligt mer än den som chansar i 1-2 smala. Samma sak med aktiespararen som har 3 eller 7 aktier. Den som har flest får ut mest. Sedan ska vi förstås inte ha för många val. Ha inte 30 fonder eller 30 aktier, för då tappar vi snart bort oss. Utan vi behöver en begriplig bredd.Folkaktiep 18 juli 15

Sedan har portföljerna visst gått bra rent ekonomiskt också. Men här på bloggen är pratet faktiskt viktigast. Och jag måste säga att ni har många bra åsikter, tvekan, frågor och väcker varandras tankar på ett för mig inspirerande sätt.

Eftersom de flesta svenskar sparar i fonder är fyra av portföljerna just fyra fondportföljer. Och en portfölj fokuserar på aktier; folkaktieportföljen.

Fondportföljerna kan du se som en steg: En fondportfölj innehåller 2 fonder, en 3 fonder och en 4 fonder. Dessutom en riktigt bred fondportfölj med 10-talet fonder. Och för den som vill tänka aktier som en liten eller lite större del av sitt sparande; en folkaktieportfölj. Och huvudidén är hela tiden ett långt sparande:

STARTEN:

Om jag fick råda skulle jag rekommenderar en ovan sparare så här: Det enklaste enkla med bara två fonder hittar du i:
Enkla fondportföljen: passar passiv lågpris-sparare över 3-4 år eller till pensionssparande.Fondportföljen 18 juli 15

Lite äldre sparare som snart ska använda sina pengar tittar gärna på: Enkla breda fondportföljen; passar lågpris-sparare sparare 3-4-5 år.

Liksom unga som vill vara lite mer aktiva, men inte ha många fonder kan luta sig mot: Enkla offensiva fondportföljen; passar halvaktiv långsiktig sparare över 5 år.

ETT STEG VIDARE

Sedan kan sparare med en mindre del av sina pengar bli lite mer aktiva. Då kan de hitta inspiration i Fondportföljen: passar aktiv fondsparare över 3-4 år. Där finns en bredd med stabila fonder för att sedan leta lite spännande urval. Här hade jag tidigare Kina, men inte efter senaste raketen. Här hade jag tidigare läkemedel, som också fick åka ut. Senaste köpet är mer Europa… En aktiv fondportfölj kort sagt. Tappar du intresset för att du har motvind ett tag, så är den här adressen för våghalsig. Här krävs engagemang i alla väder. Du som tröttnar ska hellre ha någon av de breda fondportföljerna ovan. De tål sparare i hängmattan.

ÖVERKURSEN

Att spara direkt i aktier kan ibland låta självklart. Men de kräver betydligt mer av dig som sparare. OM du ska pröva, börja i små doser. Men aktier behöver inte ge mer i handen. Utan många fondsparare i lågprisfonder lyckas betydligt bättre än gängse aktiespararna…

Nybörjaraktier återkommer jag till då och då. Dessa är en försiktigare start i aktievärlden. Här finns de aktier som klarar sig närmast på egen hand. Jag tänker på investmentbolagen. De är en bra skola.Folkaktieportföljen 18 juli

Vill du dessutom pröva en riktig aktieportfölj, med flera branscher, inriktningar, globala, kontra USA-tunga bolag att välja mellan. Jag gör det i folkaktieportföljen här på bloggen. Detta är ganska lugn aktieportfölj. Upp 25% i år är riktigt bra. Men jag byter sällan, kanske varje aktie hänger med 2 kvartal upp till 2 år. Men urvalet av aktier gör att du behöver följa med en gång varje kvartal åtminstone, om du nu ska välja några av dessa.

I fondportföljerna jämför jag med världsindex, eftersom fonderna återfinns i hela världen. I folkaktieportföljen jämför jag med svenska börsen inklusive utdelningar, eftersom huvudfokus är svenska aktier.

Tittar du på siffrorna så ser du att aktieportföljen har gått bättre än alla fyra fondportföljer i år. Men det beror inte på aktier är bättre än fonder. Så är det inte. Utan aktierna är mest svenska och fonderna är mest utländska. Det är det du ser i utfallet; att svenska bolagen utvecklats bättre än de internationella just denna korta period.

Hur sparar jag själv då? Som de här portföljerna. Sedan har jag också några smalare aktier och fonder som inte passar i en folklig portfölj.

Hur sparar du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer