Äldre vet mest

Räntesvensken 1prpårÄldre har varit med längst. Det gör att de har mest år av erfarenhet. Och det är mycket värt i sparvärlden. Det vet hur räntan ger enormt lite, trots många år av väntan. De vet också hur börsen kan både ge och ta. Sedan är de inte alls så försiktiga som myten gör gällande.

Vid 60 års ålder så äger vi som mest aktier. Då har vi köpt på oss en del olika aktiekulörer och har därför ett mer hållfast sparande. Sedan har vi aktiefonder också. Ofta som vi sparat i 30 år, så det blir en del börspengar på kontona.

Äldre tycks ha ett bra handlag med sina sparpengar. De ha fått ut 52% tillväxt senaste fem åren. Myten om att alla ligger tungt i räntor stämmer inte alls. Tvärt om har de i snitt hälften börs, visar sifosiffror. Vilket kan vara helt rätt om de har lång sparhorisont, men också vanskligt, om de snart tänkt att använda pengarna.

Balansen i vårt sparandeDe äldre säger sig också spara annat sätt, oftare än många yngre. Och det stämmer att de äldre har en unik fördel. Det rör sig sannolikt om bostäder och mark, vilka ofta har vuxit i värde under de många år som de äldre innehaft sitt ägande.Äldre tycks vet exakt vad de sparar i. Endast 1 av 10 äldre svarar ”vet inte” på frågan om vilken balans de har i sitt sparande. De kan jämföras med ¼ unga som ”inte vet”.

Yngre generationer tycks inte alls tillgodoräkna sig värdet i sin bostad på samma sätt.

Mitt råd till äldre: Fortsätt att som äldre spara med bra tillväxt. Åren som pensionär är många. Se samtidigt till att säkra hem utgifterna för de närmaste 5 åren. Så att du vet att dessa pengar finns i tryggare sparformer. Så att resor och andra upptåg verkligen blir av. Oavsett börsklimat.

Sedan kanske det finns en ättling som du tänkt att lägga undan en krona till. Jag menar inte att det är ett krav eller ens en önskan. Kanske är det bättre att varje generation få se om sitt eget. Men om du tänkt på efterföljande, så engagera dem i god tid. Så kan du inspirera dem till samma långsiktighet som du själv haft.

Vilken balans har du eller kommer du att ha som äldre?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer