Pensionen inte värd något?

kontanterGrundpension, tjänstepension, privat och PPM… Pensionen är ett pussel och hela ekonomi när vi inte längre jobbar. Men de flesta öppnar inte ens det oranga kuvertet. Som att de sista 30 åren i livet inte är värt något? Därför har jag här samlat några tankar och tips på hur vi ska få ut mer av våra pensionspengar.  

I år har en grundbult hos svenska sparare förändrats. Vi får inte längre på samma sätt dra av skatt för att pensionsspara. Utan redan i april slog många sparare genom taket när de fortsatt månadsspara i pensionsförsäkringen. Rådet nu och framöver är glklasklara; avsluta och starta nytt på ISK. Ett steg över till rätt pensionsplacering kan nära dubbla din pension. Och se upp för bankens alla snåriga produkter. Vårens spartest dömde ut de flesta

generationsfonder uträkning
Baksidan med generationsfonder

Valen måste vi sedan verkligen prata om. Vårt vanligast val är generationsfonder. Men det är en ren bankprodukt. Ofta dyr och låser fast kunden under lång tid. Här en genomgång som visar på baksidan av fonderna. Istället kan du få inspiration från kommunalarbetarna som var fjolårets stora vinnare på börsen. Lågpris, börs och breda fondval lyfte dem. Våra PPM-fonder har ju ett bekvämt icke-val, som är riktigt vasst. Det passar sannolikt de flesta. Här finns sedan andra fonder att välja mellan. Här ett sätt att göra sin egen PPM-soffa.

I slutändan är det mest vår ålder som styr våra pensionsval. Att vi har olika ”riskprofil” stämmer inte när vi talar om långt sparande. Detta är ju pengar vi inte ska använda, utan fokus ska vara tillväxt.

Länge till pension (Tillväxtperioden)
Alla under 60 år hamnar i tillväxtperioden. Då vill vi ha pengarna i aktiefonder, som ger tillväxt på pengarna. Tillväxten får komma från hela världen; Globalt, Sverige och tillväxtmarknader. Här några idéer kring hur 25 årige Joel kan tänka. Och för den som känner sig äldre finns 35 åringens pensionsportfölj.

Nära pension (Nedtrappning)
Den som vet med sig att pensionen närmar sig har viktiga val att göra. De flesta tar genvägen och hinkar över pengarna i räntor. Men den pensionären missar ofta 10-15 år av tillväxt på pengarna. Därför tycker jag Britt ska tänka så här med 5 år kvar .

Pensionsålder (Planera din ekonomi)
För den som väl gått i pension blir tankarna likadana. Placerar inte pengarna som om hela pengabingen ska användas inom ett år. Men den som är 65 år ska ju ofta mest troligt ha iallafall hälften 10-20 år senare. Att placera allt i räntor är som förbereda rullatorn redan som ung. Titta på Birgittas plan.

Vilka pensionsval har du gjort? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer