Köpte Starbucks

En sak är säker. Få av dagStarbucks väcerens bolag finns kvar om säg 50 år. För det ligger i bolagens natur att anpassa sig till omvärlden och då får de även ändra sig själva i grunden tid till annan. 

En sådan aktie som vänder upp och ned på restaurangvärlden just nu är Starbucks. Det gillar jag och provköper lite. Den passar inte i Folkaktieportföljen som jag vill ska vara mer geografiskt nära. Men i en USA-portfölj kan den passa in.

Trotjänaren McDonalds har varit nummer ett sedan hedenhös. Snart blir de nummer två på topplistan bland världens stora kedjor. Utmanaren serverar inte främst varm mat, utan allting annat… Och affären går bra.

Starbucks har inte bara butiker som få; 22 500. De öppnar nu i snabb takt, de förändrar sitt erbjudande och vänder upp och ned på gamla sanningar. Jag hittar den färskaste aktieanalysen i den amerikanska tidningen Barron’s.

Deras affär växer mycket i Asien, där caféerna associeras till modernitet, ungdom och nytänkande. Minns bara själv hur jag använt deras wifi på en rad olika världsdelar och hur många unga framtida konsumenter som redan hittat dit. De introducerar kaffe för 100-tals miljoner människor…

Dessutom har Starbucks börjat sin digitala resa. De kringgår Visakort och du kan betala direkt med deras app. Olika lojalitetsprogram går också som smör. Jo, jag blir imponerad. Och siffrorna talar sitt klara språk. De växer så det knakar.

Därför köper jag en liten slatt aktier, redan nu, i senaste kurssvackan. Och ser fram mot att köpa lite till längre fram. Jag har inte bråttom. Dessutom går den att handla på kvällstid. USA är ju öppet till 22.00, svensk tid.

Vilka aktier eller fonder får dig att hajja till?/claes hemberg

Ps. även aktien Google har jag sneglat på en längre tid. Deras bredd och uppfinningsrikedom är imponerande. Men där missade jag tillfället inför senaste rapporten. Men omorganisationen som nu blivit känd gör att jag måste läsa på igen…

 

Relaterade inlägg

Kommentarer