Tål du en börsnedgång?

Är det dags att sälVi tål börsoroja när börsen faller? Ja, om du är börshaj. Nej, om du är sparare. Vi som sparar planerar ju inte utefter tillfälliga hack, utan många år framöver. Här en lathund:

Om du är börshaj och lever på korta vinster så köpte du antagligen i morse för att sälja i eftermiddag.  Vi som sparar i aktiefonder och aktier måste däremot blicka bortom närmaste börshack. Vi ska istället utgå från vår balans på konto. För hittar vi rätt där, så tål vi börsoro.

När börsen stigit starkt i fem års tid så är det inte konstigt om börsen tappar tempo och faller 5-15%. Sådan händer ibland. Men ska vi sälja då?

Den som säljer just idag är, eller tror sig vara, en börshaj. För du måste i så fall hitta rätt köpläge igen. Närmaste veckorna. För det är så en börshaj agerar. Det är inte omöjligt att hitta köplägen när det blåser börsstorm upp och ned, men det väldigt svårt.

Utan har du ingen historik och erfarenhet av att köpa och sälja i börsstorm, så är det bättre att utgå ifrån din ekonomi istället. Tål den sämre bEn sparplan vid börsoroörs?

Utgå ifrån när du ska använda pengarna. Har du en pott du ska ha närmaste året så är räntor sannolikt rätt sparval. Oavsett börsen. Har du en pott du ska använda om 2 år så är sannolikt  räntor eller blandfonder bästa sparformen… Först de pengar som jag ska använda om 3 år har jag i breda aktiefonder eller aktier.

Så låt inte den dagsfärska börstemepraturen styra dina köp, utan dina egna planer. De har du ju betydligt bättre grepp om. Och de kan du påverka. Du kan ju antagligen delvis ändra din plan beroende vad som händer i omvärlden.

Spartrappan en mjukstart      En enkel portfölj      Räntetrippeln

Tål du en börsnedgång?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer