PPM-soffans tapp ok

BörsnedgåPPMsoffan 15ngen senaste veckan märks tydligt i vårt PPM-sparande. PPM-soffan är ned 12%. Men de gör inte soffan som ett sämre val. Nej, den är en riktig vinnare, utifrån den långa tid vi sparar där. Gå inte på säljare som nu försöker få dig på andra tankar.

Nedgången på Kinas börser påverkar PPM-pengarna mer än vårt vanliga sparande. Orsaken är att våra PPM-pengar innehåller mer Kina än en vanlig globalfond. Men det är i sin ordning. PPM-soffan gör sitt jobb och är sannolikt bästa sparformen även de närmaste fem åren.

När världens samlade börser bara igår föll 3% så föll PPM-soffan en halv gång mer, eller -4,5%. Orsaken är att den har en turbo (hävstång). Den stiger mer och sjunker mer än övriga börsen. Senaste fem åren är PPM-soffan mer än fördubblad i värde, stigit över 100%. Under tiden har en vanlig globalfond stigit endast 70%. (Se bilden).

På samma sätt innehåller PPM-soffan mer Kina än en vanlig globalfond. PPM-soffan (såfan) innehåller bara 4% Kina. Men turbon i PPM-soffan gör att vi i praktiken har 6% Kina. Är detta inte att chansa för mycket, kan någon fråga?

sägdittppmvl
På Twitter

Nej, PPM-soffan är en väl beprövad modell. Visst faller den mer oroliga dagar. Men eftersom oros-dagarna är få och de goda börsdagarna är fler, så tjänar vi på att ha en PPM-fond med turbo. Det låga priset som Soffan tar ut; 0,12%, ger spararna ytterligare en stor fördel. Någon billigare bred aktiefond finns inte i Sverige.

Alltså: Det finns ingen anledning att strömhoppa från Kina till exempelvis räntor. PPM-pengarna är bara en liten del av allt vårt sparande och då ska vi ha fokus på tillväxt där.

Mitt råd:
Är du 20-60 år: Soffan är en bra grund för dina PPM-pengar. Vill du pröva att välja egna PPM-pengar; gör det med en mindre del
Är du 60+ : Du har långt till pensionen, och PPM är småpengar. Så sparar vidare där.

Aktiva PPM-sparare är en annan sak. Nu tänker jag på dig som har en bred bas i PPM-soffan och sedan har lagt till fyra egna val i mer spännande fonder som just du gillar. Du ser över dina fonder en gång varje kvartal. Du kan visst byta dina fyra egna val kanske särskilt när vi ser urblåsningen i vissa fonder. Du kan visst även bromsa lite i en billig globalfond, utan turbo, om du väntar dig en lång nedgång. Men då måste du agera om någon månad när du anser att oron är förbi. Att vila utanför PPM-soffan kan ju kosta tillväxt framöver.

LÄS mer om PPM-fonderna här på bloggen

Hur agerar du i PPM?/claes hemberg

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer