Säljer du på topp?

Köpa billigtVill du sälja på topp? Problemet är att de måste köpa tillbaka, utan att få köpskräck. Eller så riskerar du att stå utan tillväxt i många år. I fondportföljen säljer och köper jag inte på rädsla. Utan jag har en plan.

Spararen Anders sålde ALLT för exakt ett år sedan. Han hade rätt i en månad, när börsen föll i tyska statistikhacket. Men sedan steg börsen igen, som mest +23%. Idag är den fortfarande +5%. Och Anders väntar fortfarande…Att sälja är lätt. Du tar ju hem en vinst. Du är plus sedan start. Bara vinsten bekräftar dig, att du gjort en bra affär. Men för den som sparar är räcker det inte med att pricka in ett säljtillfälle. Vi ska ju spara längre än så.

Att köpa kräver att du läser på, väljer och väljer bort. Det är mycket svårare.

Fondportföljen 1 sep
Idag: från 13%-3% andel.

Särskilt drabbas många säljare av köpsskräck. De törs inte köpa tillbaka. De stannar istället på usla bankkonton utan ränta. De blir de verkliga förlorarna när börsen svänger till.

Just nu är ett sådant läge i Indonesienfonderna som grafen intill visar. Jag köpte i förra svackan på den här nivån. Så jag är plus minus noll. Ett tag i april var den plus 60%. Varför sålde jag inte? För jag vet att dessa tillväxtfonder svänger. För jag vet att mina fonder ska hålla i många årtionden.

Vad får mig att sälja då? 1) att fonden blivit hemskt dyr. Som i Kina i våras. Eller 2) Om det blir revolution, diktatur eller andra avsteg från planen om reformer och ny modern ekonomi, så är jag beredd att sälja. Men att sälja bara för att valutan och börsen svänger till, är inte skäl nog. Tvärt om kan dagens prisnivå vara ett köptillfälle, tänker jag, som hade 3% Indonesien i portföljen i morse. Nu dubblar jag till 6%. När värdet når 10% av portföljen börjar den bli för viktig. Då kommer jag sälja ned till 5% igen.

Mitt råd: Köp för att spara länge. Sätt upp tydliga krav för att sälja. Att hoppa in och ut blir snart förvirrande fond-jo-jo där du inte vet vad du sålt, köpt, avstått ifrån.

Har du sålt nyligen? Då undrar jag när ska du köpa igen?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer