Fakta talar för ISK-kontot

ISISK klart bästK-kontot har nu fått var fjärde svenska att öppna konto. Det är riktigt bra för svenskarnas sparande. Låg jämn skatt gynnar allt långt sparande. Det handlar redan om miljardvinster varje år. Därför: vanliga frågor och svar om ISK:

Framför allt är det yngre sparare som öppnar. Även äldre borde städa ut sina gamla fonder. De är ju ofta dyra och trubbiga. Hellre breda fonder på ISK, tänker jag.. Men alla tycks inte insett fördelarna.

Vem ska ha ISK-kontot?

– ISK-kontot är konstruerat för allt vårt sparande som växer. Med liten jämn skatt (idag 0,3% per år) så lönar sig aktiefonder och aktier med god marginal. Men visst fungerar här även blandfonder.

Hur mycket ger ISK-kontot?
– Räkna på en vanlig Sverigefond och du får på ett fondkonto ca 75% avkastning efter skatt, efter tio år. Samma fond men på ISK-kontot gISK nära noll skatter dig närmare 100% avkastning, efter skatt. Då räknar jag på skatten 0,5%. Höjer du skatten till 1% så blir skillnaden fortfarande hela 22%. Så stor är skillnaden för den som sparar länge och på ISK.

Ska jag flytta från fondkonto till ISK-konto?
– Ja. För du har ofta dyra fonder på vanligt fondkonto. Flyttar du till ISK och samtidigt väljer lågprisfonder, så kommer du sannolikt ta igen vinstskattens negativa inverkan på bara 2-3-4 år. Här exempel.

/claes hemberg

 

Du kan visst läsa på mer om ISK-kontot. Men det är lätt överkurs. Du behöver inte bli professor i ISK för att spara där:

Ger ISK-kontot någon ränta?
– Nej, kontot är bara en ”kartong” som innebär en viss skatt. Däri måste du välja fonder, aktier mm.”

Är skatten hög eller låg?
-Skatten bygger på snittsvenskens sparande. Snittsvensken har 55 procent räntor och 45 procent aktier. För hen var skatten 30% av vinsten. Har du ungefär den fördelningen så är ISK-kontot ingen fördel för hela ditt sparande. Men för aktiedelen, där du tar större risk, är det en given fördel.

byte ISK fondkonto

Är ISK lönsamt varje år?
–  Eftersom ingen vet hur börsen och ekonomin utvecklas varje år, så kan vi  inte räkna hem den varje år, men börsens sparar vi ju på med lång sikt. Så små gupp lär repareras.

Ska barn ha ISK-kontot?
– Ja, alla som sparar länge ska ha ISK-kontot, för där växer aktiefonder bäst. Sedan ska du veta att när barn fyller 18 anses de vuxna nog att ta hand om sina pengar själv. Så se till att undervisa, uppfostra dina barn 15+ att bli redo för 18-årsdagen. Det går också att spara i kapitalförsäkring, där du kan skriva kontot i ditt eget namn och ha barnet som förmånstagare. Men när ska du då anse barnet myndigt? Nej, jag föreslår ISK, för att både den unge och du själv ska se 18-årsdagen för var den är; myndighetsåldern.

Ska jag ha aktier med utdelning på ISK-konto?Utdelningen till ISK-kontot
– Ja, eftersom utdelningen är skattefri på ISK-kontot är det ett solklart. Flytta du från gamla aktiekonton och du tjänar snart igen vinstskatten som du betalade för att lämna det gamla dyra kontot.

Blev inte skatten dyrare på ISK nyligen?
– Jo men vi talar om sminkösa förändringar. Från 0,3 % i år så höjs till den till 0,37 nästa år. Den får ett skattegolv som är anpassat till minusräntan vi har just nu.

Varifrån kommer idén?
– Vi får blicka tillbaka till 2008. I ett möte med dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell, så frågade han mig vad spararna behöver. Jag målade upp bilden av ett ISK-konto. Idén var låg jämn skatt som gynnar sparare och som är tillräckligt hög för att göra staten intresserad. Mitt namnförslag Allemanskonto fick jag inte i genom. 2012 blev ISK (investerarsparkontot) verklighet.

Kan jag ha räntefonder på ISK-kontot?
– Javisst, som en kort parkering fungerar det utmärkt. Men spara inte länge i räntefonder på ISK-konto. Du får då för lite tillväxt förhållande till skatten. Skatten på ISK-kontot är ju idag 0,3% per år. Har du bara 0,5% i avkastning vilket vanliga korta räntefonder ger så blir skatten onödigt dyr. Därför är räntefonder bara för kort sparande på ISK. Eller om du har vassare korta räntefonder, som Spiltan räntefond. Den har ofta givit betydligt mer än 0,9%. Vill du ha en räntefond som ger mer kika också efter Atlant Stability som är en räntehedgefond. Passar bra för sparande 1-2 år.

Är kontot för bra för att få överleva?
– Kontot är bra både för staten och individen. Den är extra gynsam för den individ som väljer att lägga allt börssparande där. Räntor gör sig bättre på gamla kontot. ISK är den vakne spararens bästa konto!

Vilka har missat ISK?
– Vanligt folk. Tyvärr är det mest bara de insatta, pålästa, rika som har kontot. Men det passar alla!

Ersätter ISK gamla pensionsförsäkringar?
– Ja. ISK-kontot är kontot som naturligt tar över efter att det att skatteavdraget försvinner vid årsskiftet. Plötsligt får vi ett konto som passar både för mellanlångt sparande i 2 år (i blandfonder) mellanlångt sparande i 3-4 år (globalfonder) och långt sparande i över 5-10-30 år (global och sverigefonISK 100 proc gratisder).

Hur många ISK-konton kan jag ha?
– Ha så många du behöver. Jag har fem stycken. Med lite olika inriktningar. Ett för kortare sparande, ett för längre, ett till barn…

Jag kan inte kvitta förluster i ISK. Är det verkligen bra då?
– Snittsvensken följer index i sitt sparande. Jag beskrev vinsten i en vanlig Sverigefond längre upp. Det må kännas bra att kvitta, men räkna på det så ser du att ISK-kontot där du slipper tänka på kvittningar blir ändå din bättre vinst.

ISK bättre än kapitalförsäkring?
– Ja, om vi ser till avgifter och inlåsning. ISK saknar bägge fulheterna. Kapitalförsäkring har ofta både fula avgifter och ful inlåsning i många år. Undvik dem. Sedan ger visst K större frihet vad gäller arvsplanering (den kringgår arvrätten och du kan efterskänka den till vem du vill). Men sådan planering ägnar jag mig inte åt. Jag är sparare.

Vilken fråga saknar du. Och: Visst sparar du på ISK-kontot?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer