Bostadens räntebombFörutom våra privata bolån har bostadsrätten ofta egna lån. De kan variera från 100-lappar till 10 000-tals kronor. Här sitter många föreningar på räntebomb. De kan tvingas sälja av medlemmar som inte har råd när räntan stiger.

När vi köper vår bostad kan vi få stora extra lån på köpet. Det kan bli onödigt dyrt. Men kan också göra föreningen oväntat känslig. För vad händer när räntan stiger och några medlemmar med små marginaler inte längre har råd. Ska föreningen vräka dem då? De kan bli illa tvugna, för att inte riskera hela föreningens ekonomi.

I snitt lånar vi 2,5 miljoner kronor eller fyra årsinkomster. Men föreningen du bor i kan själv ha stora lån. Snittet är 5 000 extra per kvadrat, men några har fyra eller sju gånger högre lån i föreningen. Vill du ha det och tål föreningen det?

Genom att titta på föreningarnas egna bolån, på www.allabrf.se  och www.borattupplysning.se, så får du en bild av hur känslig föreningen (grannarna) kan vara.

Jag tittar på två hus på samma gata. Ett på Upplandsgatan 36 där kostar snittlägenheten just nu 87 000 kr. Men det är inte hela sanningen. Du får även 9 000 kr i lån per kvadratmeter i det här huset. Det är 43% över snittet. Köper du 65 kvadratmeter där får du förutom lägenheten även ett lån på 596 000 kr. Idag kostar detta snittköparen på 65 kvadrat ca 6 000 kr i boränta per månaden, plus 1 000 kr för bostadsrättens lån.

Upplandsgatan 21 kostar snittlägenheten ”bara” 53 000 kr per kvadrat. Kan låta billigt, men den är betydligt dyrare än snittet. För du missar sannolikt att de har lån för 22 000 kr per kvadrat. Det är 244% högre lån än snittet. Och i själva verket betalar du där 75 000 kr per kvadrat. Här har du som ägare av 65 kvm en skuld till föreningen på 1,4 miljoner. Det kostar dig 2 000 kr i extralån varje månad.

På sajten hittar du också delar av orsaken: renoveringar av stammar, tvättstuga mm. Är inte det okej då? Nja, i min värld ska en förening ha en fond som byggs upp för att ta just renoveringar. Och riktigt läskigt kan detta bli när räntorna stiger och föreningarna har medlemmar som inte tål stigande räntor, både de personliga och de via föreningarna.

Mitt råd: Se till att bostadsrätten har 1) att de har lån under snittet (5 000kr/kvm) och 2) har en tydlig renoveringsplan och en fond för att ha råd med renoveringar framöver. Annars är risken att du köpt ett getingbo.

Har du koll på alla lånen?/claes hemberg