Collectums bästa fonder

CollecumfavoriterSpartestar 2015 2Vilka är mina favoritfonder inom Collectum? SPP-fonder vinner! Spararen Nena och Per frågar samma sak. Och det gäller många svenskars pensioner. Och jag hittar några goda smakbitar.

Eftersom det handlar om ett stort avtal som berör över 2 miljoner sparare är det minst sagt värt en blogg. Och det ska handla om att välja: 1) robust tillväxt och 2) låga fondavgifter, eftersom vi sparar så länge. Andra valcentraler har jag också testat: ForaSPV och Kap-KL. Men jag oroas av att många missar 1/3 av pensionen på av icke-val.

Vi talar om över 2 miljoner svenskar (privatanställda tjänstemän) som genom avtal mellan sin arbetsgivarorganisation och facket, kan välja genom valcentralen Collectum. Att Collectum då inte ger användaren en enklare sajt tycker jag är märkligt. Det är idag svårt att hitta, jämföra och förstå. För vad är viktigt att utgå ifrån? Att välja låg avgift och bred fond, borde ljuda från stora trummor, när vi talar pensioner.

Vad jag dessutom förstår är det bara 1/10 unga medlemmar som valt. Det är bekymmersamt, eftersom de lätt missar stora pengar och dessutom blir oroliga i onödan, eftersom det finns ju gott om pengar som arbetsgivaren lagt undan.

Här finns två huvudval: fondförsäkring eller traditionella försäkringar.

Vid blotta blicken låter det första ”fondförsäkring” som spekulation och ”traditionell” som ansvarsfullt. Men då har uttolkaren ramlat in i en väl enkel och faktisk dyr retorik. Trad (som den kallas på försäkringssvenska) kan vara både onödigt dyr och onödigt trubbig. Du köper en försäkring och lite extra servCollecumfavoriterice. Men behövs det en försäkring mot börsoro, när du ska spara i 40 år. Nej, det är i mina ögon en låtsastrygghet. Börsoron får vi leva med. Jag hittar ingen ”trad” som är så billig och vass som jag till slut hittar bland fondförsäkringarna. Så svårt är det inte. (Måste du ha en trad så är Alecta den som är billigast och ger mest, vad jag kan utläsa).

Det enkla valet är istället mest tillväxt och lägst avgift. Det hittar jag in ”fond”. Jag letar runt och hittar med höga avgifter. Trist för de som råkar välja fel. Och samtidigt erbjuder Collectum både Rysslandfonder och Indienfonder, vilket är överkurs för 99 av 100 svenskar. Att mixtra med räntefonder är också mer högrisk än lågrisk. För där kan du lätt fastna i 10 år och då förlorar du mycket växtkraft. Nej, fokus måste vara bred tillväxt. Och till lågt pris. Att ens tala om så smala fonder rör mer till det än skänker tilltro och engagemang.

Det enkla valet måste istället var så enkelt det bara går. Skulle jag tvingas till ett val så är det en globalfond. För bredare än så finns inte. Det ger dig del av tillväxten i hela världen. Och du är inte beroende av en region, en politiker eller råvara, utan är med i hela världens ekonomiska framsteg. Det ger växtkraft och stabilitet.

OM jag nu hade Collectum. Vad skulle jag välja då:

Det enkla valet:pension
– SPP har lägst avgifter och den bredaste som finns är:
*SPP aktiefond global för 0,18%/år.

Det enkla tillägget:
*SPP Sverigefond för 0,12%/år (spara andra hälften här)

Det lite mer komplicerade tillägget:
*Lägg till SPP emerging (tillväxtländer) för 0,31%/år (spara ENDAST 1/10 här)

Så här gör du:
Har du allt i räntor i dag: flytta över pengarna i minst fyra steg under 1-2 år.
Har du pengarna redan i aktiefonder: Gör flytten i ett steg. Och du som är pensionär ha nu inte bara räntor. Du ska ju leva länge efter 65-årsdagen och behöver du också tillväxt.

Hur väljer du i Collectum och framför allt; hur tänkte du?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer