Sälj det du inte förstår 100%

Maries-18-msekNär vanliga sparare får ofta en packe obegripliga fonder blir jag upprörd. Marie, 55 år, med 1,8 miljoner på kontot är nu en av dem. Flera av hennes fonder skulle jag inte lägga en krona på. Men två gillar jag riktigt mycket.

Marie, du har en pott pengar som många 55-åringar drömmer om. Rätt skött så har du din pension väl ekonomiskt förspänd. Frågan är om du eller din rådgivare ska tjäna mest på dina pengar.

Du äter ju inte mat som du inte vet vad den innehåller. Då tycker jag inte heller du ska låta dina pengar få övernatta i många år fonder du inte begriper.  Särskilt när det gäller 1,8 miljoner kronor och över 10 års sparande. Felvalet kan här snart kosta 100 000-tals kronor…

Marie, du ska ha rejäl tillväxt på dina pengar. Fokus måste vara billig och bred tillväxt. Inga dyra bromsklossar. De är ju direkt dubbelfel. Dyr är inte bra. Svag tillväxt för en som sparar i många år, borde vara förbjudet! Du ska ju spara i 10 år till pension och sedan ska pengarna få växa vidare. Du använder ju inte allt på 65-årsdagen. Du är en riktigt långsparare.

Marie, i dina val blandar du däremot på ett sätt som förvånar mig. Du har dels vettiga lågprisfonder, men tyvärr några snåriga, svaga och dyra fonder.Maries-18-msek

Fonden Standard Life Gars, låter som en tråkig reklamslogan när jag tittar närmare på den. Jag begriper mig inte på fonder som lovar allt och är dyra. Det låter som säljarens drömprodukt. Jag skulle inte ta i den med tång. Och definitivt inte spara 1/4 av mina pengar där. 4% i köpavgift och årlig avgift 1,6%, för någonting som i år givit 1,9%. Nej, usch!

Länsförsäkringar global strategisk ränta låter fantastiskt bra. Vem vill inte vara strategisk. Vad jag kan utläsa har fonden blivit närmast övergiven, senaste två åren och är nu död. Ger noll och stundtals minus senaste året och kostar fortfarande 1,1% avgift. Sämre räntefond kan jag inte komma på. Återigen en dyr avgift, 1,1%, för att få noll sista tre åren… Nej, usch!

Enter return har historiskt givit lite ränta, men har senaste året gått baklänges. Passar kanske 2-3-årspengar. Men du ska ju spara i över 10 år. Detta är en fond jag inte skulle spara i 10 år. Den ger allt för lite.

Sist har du två guldklimpar. Två breda fonder med fokus på tillväxt. Äntligen gillar jag vad jag ser. Globalfonden som sträcker sig över världens ekonomi och kostar lite. Även Sverigefonden är smart och vass. Dessa två ger tillväxt och billigt. I dessa två skulle jag nöjd och belåten spara alla mina +10-års-pengar.

Sälj:
*Standard Life GARS
25% (Dyr multihedge, som jag inte begriper varför du ska ha?)
*Länsförsäkringar Global Strategisk Ränta 10% (Sämsta räntefonden jag sett på många år.)
*Enter Return A 15% (Har fullständigt tappat fart. Ändå kostar den dyra 0,65%. Då förväntar jag mig mer.)

Välj:
*Länsförsäkringar Global Index 35% (Bred och billig. Huvudvalet för alla)
*Länsförsäkringar Sverige Index 15% (Bred, vass och billig. Ett bra extraval för den som vill ha mer tillväxt.)

Hur:
: flytta räntepengar till tillväxt (breda billiga aktiefonder) 1/10 varje kvartal
: spara på ISK-konto så du får lägre skatt
: jag skulle inte ha EN krona i räntor, när jag ska spara i tio år. För här får vi ju så fruktansvärt lite. Nära noll.

Mitt råd: En 55-åring ska spara i över 10 år för att sedan gå i pension. Du behöver inte vara orolig för hög risk. Du ska ju spara i många år, först fram till 65 och sedan många år som pensionär. Vill du ha vassare fonder eller aktier, så är det en överkurs om förstå några år. Börja med en rejäl grundstädning.

Hur sparar du tio sista åren före pension? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer