Undvik bobubblan

Mot bobubblaEn bostadsbubbla kan bli jobbig för många. Men vi kan skydda oss. Så vi tål bubblor, smällar och dystra nyheter. Det handlar om tre grepp.

Varför pratar jag så gärna om bostäder, de är väl inget sparande, frågar Stina. Orsaken är en annan:

Bostaden är farligare än vi inser. Eftersom vi lägger så enormt mycket pengar i dem kan de påverka oss mycket mer än vi vill erkänna. För att se hur illa det kan gå så vill ja beskriva ett scenario.

Lågkonjunktur skapar arbetslöshet. Du förlorar jobbet. Flera andra förlorar jobbet. Priserna på lägenheter faller. Du blir överbelånad och utan lön. Du får inte så mycket betalt som du själv köpt lägenheten för. Du tvingas sälja. Den bostad du köpt för 2 m kanske nu ger 1,5 m. Du står utan bostad och en skuld på 500 000 kronor. Det är en hemsk start i ett ekonomiskt liv, som kan tar årtionden att återhämta sig ifrån.

Så se inte bostaden som en investering och lita inte på eviga uppgångar. Utan se hemmet som en dyr bostad. Lura in i dig något annat. Stiger den i pris så är det en bonus.

Och lägg till: närmaste åren ska du tåla räntehöjningar, minskat ränteavdrag, amorteringskrav, högre skatt och kanske obetydliga lönelyft. Så kan närmaste åren påverka dig.Att tåla bobubblan

Medicinen mot att fastna i en bostads-krasch-fälla är goda marginaler. Då tål du små överraskningar. Du kan hämta den goda marginalen på flera sätt. Du måste se möjligheterna att sänka risken och rädslan:

* Att köpa bostad är en jätteaffär. Det måste få ta jättemycket tid. Att titta på 100 lägenheter är inte konstigt. Genom att lära känna bostadsmarknaden så köper du antagligen mer rätt lägenhet, som passar just dig och till bättre pris.
* Köp litet. Genom att inte pressa din ekonomi, utan köpa med god marginal så tål du arbetslöshet och bostadsoro. Köp inte den dyraste lägenheten i kvarteret, utan titta på de billigaste, som kan bli fina. Inse att varje extrarum kostar 50 000 kr per år.
*Pruta mycket på boräntan. Här kan du lätt kamma hem 8 000 kr/år. Det är bra pengar att lägga undan för räntehöjningar, amorteringar mm.

OCH: Att köpa bostad ensam är direkt dumt. Du tål så lite då. Hellre köpa tillsammans en du tycker mycket om och vill bo länge med. Då har ni ju två löner att luta er mot om det krisar.

Och kom ihåg. Att fastna med 500 000 i skuld bara för att ni haft otur att bli utan jobb i en låg konjunktur kan förstöra ett långt ekonomiskt liv. Så se bostaden som tak, väggar och en mycket dyr peng, värd att vara extra försiktig med.

Läs mer    Prutskolan är enkel     Marginalerna har höjts    Pruta för prutvågen

Hur köper/köpte du bostad? /claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer