ISK fortsatt nr 1

ISK ocisk ger merh kapitalförsäkringar får ett skattegolv på 0,37%. Det ska inte påverka ditt sparande. ISK är fortfarande klart bäst kontoformen; eftersom det ger lägst skatt och noll skatt på utdelningar.

Regeringen ursäktar skattegolvet med det ger ”en positiv omfördelning till låginkomsttagare”. Det är en rejält spik i foten, i min värld. De med lägst inkomst blir de största förlorarna. Regeringen borde istället göra en kampanj om att ”ISK vårt nya allemanskonto”.

ISK är en succé. I början på året fanns här 950 000 konton med totalt 260 miljarder kronor. Det ca 1/10 av allt vårt sparande i aktiefonder. Men det är mest rika som insett fördelarna och flyttat. Tyvärr kan skattegolvet nu locka de med lägre inkomst att stanna på rekorddåliga sparkonton i stället.Skattegolvet i ISK och kapitalförsäkring ger staten 2 mdr i intäkter varje år. Det är smulor och handlar inte om pengar, utan skattegolvet är bara en effekt i skuggan minusräntan. Det är ingen ism, socialism eller rättvisetänk bakom skattehöjningen. Det är bara snicksnack. (Riksbankens minusränta tvingade fram åtgärden. Eftersom skatten på ISK riskerade att bli en minusskatt – att vi fick skatt för att spara. Därför införs nu skattegolvet på låga 0,37% per år. Dagens rekordlåga skatt på 0,27% höjs därmed till skattegolvet 0,37 näst år och den skatten lär vi ha flera år framöver, eftersom räntan väntas vara låg många år framöver.)

Regeringen däremot har ett udda retoriskt tillägg i budgeten. De säger att förslaget har en ”positiv fördelningsprofil”. De pekar på att de flesta som har ISK-kontot är de med högre inkomst. Det stämmer i den statistik jag har från Sifo. Men det betyder inte att de med lägre inkomst skulle gynnas. Nej. Tvärt om. ISK är ännu viktigare för de med lägst inkomst. De har ju så små pengar att ta hand om och borde verkligen räkna varje krona. Att de nu skräms därifrån är att sänka de utsattas sparande.

”Positiv fördelningsprofil” är istället en smärtsam spik i foten. De med lägst inkomst behöver ISK mer än alla andra.

Regeringens ”fördelningsprofil” riskerar nu att förstöra för de riktigt små spararna. De minst pålästa är mest rädda för skatt. De skyr skatt som pesten. De med högre inkomst har oftare lärt sig att räkna och hantera den. Att då ens tala om ISK och högre skatt i samma mening gör att de mindre pålästa och låginkomsttagare nu kan vända ISK ryggen, ännu mer. Att undvika ISK gör att de med lägre inkomster får ett sämre sparande på ett allvarligt sätt. Något som kan slå mot dem många årtionden framöver. ISK skatten höjs lite

Eftersom ISK-kontot ger en vanlig sparare 15-20 % bättre avkastning varje årtionde rör det sig om stora pengar som den mindre insatte nu kan gå miste om. Därmed har skattegolv på ISK-konto absolut INTE någon ”positiv fördelningsprofil”. Nej, det lurar oaktsamma sparare i händerna på dyra fonder och säljare. Och alla de sparare som är rädda för minsta råd stannar ofta i sparkonto i flera årtionden. Det är riktigt illa sparande. Så mycket för fördelningsprofil.

Ska de sparare som INTE har ISK skaffa sig ett bättre sparande så handlar det om just att öppna ett konto och börja spara i en billig globalfond. Det skulle kunna göra underverk för dem. Istället för att 100 kr växer till 110 kr på sparkontot närmaste årtiondet eller 175 kronor på fondkontot, så kan ISK-sparare se fram mot 195 kr efter skatt. Det förtjänar de med lägst inkomst allra mest.

Vanliga frågor och svar kring ISK:
Varför ISK före kapitalförsäkring?
– ISK är alltid gratis och olåst med fortsatt låg skatt. Kapitalförsäkringar har ofta kontoavgifter på 0,5-2% och lägg till inlåsningar och uttagsavgifter. Nej, det är tyvärr en ofta ful sparform.
Byta från kapitalförsäkring till ISK?
– Ja, om du har en dyr kapitalförsäkring med uttagsavgifter. Nej, om du har en gratis kapitalförsäkring utan inlåsning.
Fördel med kapitalförsäkring?
– Du kan planera ditt arv, eftersom värdet inte ingår i dödsboet, kan du efterskänka till vem du vill. Men välj en gratis kapitalförsäkring om du har detta specialbehov.

Vilket slags konto väljer du?/claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer