Köp inte av dig själv

Spararen Ulf, 71 år, i Göteborg blev plötsligt en dag hemsökt av Ekobrottsmyndighetens (EBM) utredare från Stockholm. Han blev intensivt förhörd en hel dag och fick göra DNA-prov. Orsak; han hade handlat sin småbolagsaktie med sig själv. Värde 10 000 kr. Nu vill han varna andra.

Småbolag kan bli en särskild knipa för småägare. Intresset för aktien var kanske stort när du köpte, men nu nära noll. Då finns ett rätt val och ett fel val, för att plocka fram förlustavdrag.

Komma ur döda aktierUlf tillhör en av de sparare som köpt ett småbolag som sedan tynat bort på börsen. Där satt han med ett knippe aktier som ingen var intresserade att köpa. Och inte ens förlustavdraget kunde han nyttja.

Ulf övertygade då sin syster att köpa hans aktier över börsen. Vilket han nu ångrar.

Det tog några dagar och sedan knackade några stockholmare på dörren. Utredare från Ekobrottsmyndigheten och gjorde utredning på hans 10 000 kr-affärs.

Ulf kände inte till förbudet. Han ville ju bara komma ur aktien och ta fram reaförlusten för att kunna dra av den i deklarationen. Eftersom hans syster har samma efternamn så blev myndigheten misstänksamma. Att handla med sig själv eller närstående är inte lagligt.

Visst inser Ulf i efterhand att myndigheten såg det som manipulation av aktiekursen. Men Ulf handlade ju på den kursen som var aktuell på börsen, tycker han själv.

Men rätt väg är att lägg ut aktieordern över lång tid, kanske flera veckor, för att så bli synlig och handlad. Det går ju att ställa in en sådan säljorder över flera veckor. Problemet är förstås om kursen i denna lilla aktie samtidigt varierar stort. Då blir ordern ofta ogiltig. Så långa ordrar är ingen garanti…

Jag kan stilla undra om Ekobrottsmyndigheten lägger fokus på rätt grejor när de jagar privatpersonern Ulf som handlat aktier för 10 000 kr. Det måste finnas större hajar, insiders, rykten och manipulerade kurser att ha koll på? Eller kanske var utredningen mer en introduktionskurs för en nyanställd. Jag hoppas på det.

Har du blivit hemsökt av Ekobrottsmyndigheten?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer