Alla lågprisfonderna

Av Johanna Kull

22 sep 15

Share

tttttLågprisfonderna är på rejäl frammarsch senaste året. Hela 67 fonder har nu minst 75% rabatt mot snittfonderna. Du hittar Globalfonder, Sverige-, USA-, tillväxtmarknader- och  blandfonder, korträntefonder…  Det är bara att välja.

Senaste fem åren har svenskarnas sparande tagit ett jättekliv till lägre avgifter på sina fonder. Nära hälften av allt nysparande i aktiefonder har gått till lågprisfonder senaste fem åren. De som väljer lågprisfonder är framför allt de riktigt rika. Här har vanligt folk något att lära:

I vårt sparande behöver vi en bas. Det ger en stabil tillväxt på våra sparpengar. Många sparare skulle här bäst ha bara några 2-3 basfonder. Det ger överblick och bra tillväxt, som i enkla fondportföljerna. Där hittar du också några inspirerande ord om balansen mellan olika fonder. Bygg fondkontot i första hand med globalfonder, eftersom de är mest stabila. Du kan lägga till Sverigefonder för att få lite tillväxt. Och även tillväxtländer för att få mer utlandsfokus. Allt på ett ISK-konto för att hålla nere skatten.

Några som sticker ut är SPP och Länsförsäkringar. De har den bredaste platten av lågprisfonder med lägsta avgiften 0,2%.

Lågprisfonder, Global, Sverige och tillväxtmarknadBasfonderna:

 Globalfonder: En globalfond är en ovärderlig bas i vårt fondsparande och ger oss en bredd att bygga vidare på. Billigast är Länsförsäkringar global index som innehåller 1 530 av världens företag och reas ut till 0,2%. DNB Global indeks och SPP Global är två andra favoriter. SEB etisk global indexfond – Lux, utmärker sig som den enda fonden med etisk inriktning som kommer in på topplistan över de billigaste globalfonderna.

Sverigefonder: Hela 15 Sverigefonder med en förvaltningsavgift på max 0,4 finns det nu att välja mellan. Den enda kategorin där alla fyra storbankers fondbolag är representerade. Skillnaden i antal innehav är stora. SEB Sverige indexfond är bredast och Avanza zero är smalast vad gäller antalet bolag. Billiga SPP Sverige, som placerar i runt 70 bolag, är en bra medelväg.

Tillväxtmarknadsfonder: Ger tillgång till spännande tillväxtländer som Asien, Latinamerika, Afrika mfl. Dessa fonder är nyast inom lågprissegmentet. Billigast är Swedbank Asien, men den täcker bara Asien. Vilket ändå är en stor del av världens tillväxtekonomier. För den som vill ta del av alla tillväxtmarknader finns Länsförsäkringar tillväxtmarknad index, med endast 0,4 i avgift. Även bland tillväxtmarknaderna tar sig en etisk fond sig in på topplistan, Öhman Emerging.

 

lågprisfonder, nordamerika-, europa-, bland- och räntefonderSpetsfonderna är extraval i egentligen inte behöver för att få bättre avkastning, utan bara för att motsvara vårt intresse. Lägg högst 5-10 procent i dessa spetsfonder. De är mer till för att locka till engagemang än att ge så avsevärt högre tillväxt. Här finns länder och småbolagsfonder som häftiga tillval. Till och med räntefonderna finns som lågprisval.

USA-fonder: I USA hittar vi många av världens bästa och mest lönsamma bolag. Fonderna har ofta innehav motsvarande 500 bolag vilket ger stabilitet och bra spridning av pengarna över många olika branscher, som industri, teknik, läkemedel och it. Länsförsäkringar USA indexSPP USA och Swedbank indexfond USA är goda val för den prismedvetna. Läs mer om USA-fonderna här.

Europafonder: Europeiska lågprisfonder erbjuder ett brett sparande med många globalt exporterande företag. Det är stora välkända bolag inom livsmedel, industri, läkemedel och stabila banker. Bland fonderna är på topplistan finns breda Länsförsäkringar Europa som ger dig över 600 av Europas alla företag. Ett smalare val är AMF Europa med runt 60 bolag.

Blandfonder: En sparfond som svenskarna rekordsparar i. Trots detta är utbudet av billiga blandfonder begränsat. Billigast är  Swedbank Mix Sverige. Men även AMF Balasfond och KPA etisk blandfond 2 passar den prismedvetne. Läs mer här.

Räntefonder: Här är frågan vad som är lågpris. Avgiftsfri vore egentligen det enda rätta med de låga räntor som spararna nu kan förvänta sig. De enda avgiftsfria fonderna idag är Swedbanks penningmarknadsfond och Swedbank penningmarknad MEGA. Den kortäntefond som klarat dagens låga ränteläge bäst är dock Spiltan räntefond Sverige, med 0,10 % i avgift.

 

Mitt råd: Aktiefonder sparar vi i under flera år. Då påverkas vi av avgifterna. Välj en bas med lågprisfonder. Som rår sig själv. Där du inte måste hålla förvaltaren i örat en gång per år. De följer ju snittet automatiskt. Sedan kan du lägga till 10% egna fondval av mer spetsiga fonder.

Sedan kan du OM du vill ha en några extra intressanta mer aktivt förvaltade fonder på toppen. Men då måste varje år utvärdera fonden och ta ställning till om de när värd den extra avgiften.

Här min aktiva Fondportfölj och de två passiva Enkla fondportföljerna som inspiration, tankesätt och diskussion.

Vad väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer