Så sparar Emil (c)

9k=Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström handlade en hel del it-aktier kring år 2000. Idag lutar han sig mot sin tjänstepension. Men han vet, som så många andra, inte riktigt vad den innehåller. Det var en av flera frågor när vi tog en kaffe i Riksdagshuset. Så sparar Emil:

För en vecka sedan mejlade jag alla ekonomisk politiska företrädare i Riksdagen. Jag gav dem uppslag lagar och regler för engagera svenskarna mer i sina sparpengar. Först på att svara var folkpartiets talesperson. Han svarade inom 30 minuter. Centerpartiets Emil Källström var god tvåa och hann jag också träffa först. Och prata även deras aktie- och fondval.

Politiker är en nyckel för att förbättra svenskarnas sparande. De kan om de vill förenkla, förtydliga och förbättra regler, ramar och riktlinjer. För mig handlar det inte om partifärg, utan spararnas vardag? Jag försöker elda upp politikernas intresse. Emils intresse är påtagligt. Han vill ge ”sparare power”.

Emil Källström och jag pratar amorteringskrav, ränteavdrag, räntor, skatter och sparande. Avgifterna för sparande missar många. Reglerna måste ge konsumenternas starka rätt i relationen till bankvärlden. Finansinspektionen behöver mer resurser. Idag få konsumenten fakta om sin ekonomi från en lång rad olika myndigheter. Fakta samordnas inte. Det finns ingen som verkligen visar vägen. Istället är konsumenten ofta förvånansvärt naivt ovetande. Jag vill se en tydlig myndighet för privatekonomi.

Flytträtten på pensioner är en viktig nyckel. Den är fullständigt försvunnit ur debatten. Emil lovar ta reda på vart den är idag. Bara genom att ge sparare insyn och makt över i sina pengar, så kan vi vänta oss att de också börjar engagera sig, för att slippa miljarder i avgifter och ett sparande tyngt av räntor.

Emil Källströms eget sparande måste jag också fråga honom om. Som talesperson för ett riksdagsparti är han förstås en förebild.

Emil har länge varit intresserad i ekonomi och investeringar. Det började med it-aktier kring år 2000. Det kan låta som en vansklig start. Han var ung och såg Telelogic, Information Highway och Icon Medialab som några favoriter och han handlade med framgång, berättar han. När jag hör de där namnen blir jag smått nostalgisk. Jag handlade aldrig it-aktier. Emil däremot kom ur med vinst. Då var han bara tonåring och gjorde många små affärer.

Efter it-bubblan tog studier över mer på allvar och aktieintresset fick vila. Ännu idag äger han inga aktier. Men jag funderar på att skicka honom några utvalda nummer av Börsveckan som inspiration. Aktier är allmänbildande. Några tusenlappar kan räcka för att väcka en extra nerv av intresse.

Idag har Emil inga aktier alls och inget påtagligt fondsparande. Han lägger alla pengar på gården, som han köpt av föräldrarna. En gård i Domsjö, utanför Örnsköldsvik. Eftersom han jobbar i Riksdagen har han lagt ut allt vardagsjobb på lokala förmågor. Mitt råd: En ekonomisk reserv i vardagen gör att vi kan sova lugnare; öppna ISK börja med en billig blandfond för sparande på 2-3 års sikt. Det tål lite svängar på börsen.

Källström har i alla fall ett pensionssparande via jobbet; en tjänstepension hos statens pensionsverk. Exakt vad den innehåller vet han inte. Då är jag rädd att han sitter med mycket räntor. Så brukar det bli för den som inte väljer. Här kan du titta Emil, och alla andra statsanställda. Tips till dig som är 20-30 årMitt råd: Välj nu breda billiga fonder i din tjänstepension. Det får han som hemläxa, om jag får bestämma.  Tänk dig en balans mellan globalfonder och Sverigefonder. Då får du både tillväxt och stabilitet till en låg avgift. Ge inte bort pengar till något fondbolag i onödan. Men strunta i efterlevandeskydd. Det är bara för den som har små barn.

Kort sagt har diskussionen bara börjat. Svenska folket kan knappast få mindre stöd att ta hand om sitt livs ekonomi: Ja, folk vill och kan själva. Om vi bara ger dem en chans.

Vad vill du skicka med till Emil Källström?/ claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer