Spara i 2-3-årsfonder

Blandfonden tålMånga vill spara i 2-3 år. Det låter som en lagom tidsrymd, kan vi tycka. Men sparvalet passar skallen bättre än det passar stålarna, ska de visa sig. Den som ger pengarna 1 år till, kan välja en helt annan sparform. 

Vad är bäst: Räntor, bland- eller aktiefonder? Det beror på hur du sparar. Och nedtrappning blir en nyckelfråga.

Spararen Kalle undrar vilken fond som han ska spara för pengar han behöver om 2-3 år. Patrik och hans fru sparar till bostad om 2-3 år. Två frågor som påminner om varandra men kräver två olika svar.

Ska vi verkligen spara på börsen, när vi sett så häftiga kast som senaste året. Nja! Vi ska spara inte för att börsen är upp eller ned, utan spara där för den ger mest på lång sikt. OM vi nu ska spara länge. Annars får vi tänka till.

Därmed har jag ingen klar åsikt om börsen närmaste 2-3 åren. Men jag vill att sparare har fondval som passar vår tid på börsen.

Spararen Kalle ska börja spara från noll. Han ska månadsspara några tusenlappar? Under 2-3 år.

Om en bred aktiefond behöver 3-4 år på sig. Så innebär en halvbra börs; en halv aktiefond eller vanlig blandfond att pengarna tål mer. Du har ju hälften räntor där.

Mitt råd: Då skulle jag välja en billig blandfond, Kpa blandfond (0,4%/år). Eftersom vi talar om månadssparande och ändå några 2-3 år. Då tål du en plötslig nedgång på säg 10 procent i december. Eftersom du månadssparar så köper du även om det åskar till på börsen. Ännu billigare är att bygga en egen blandfond. Halva priset blir det om du väljer: SPP Sverige+Spiltan räntefond. Då sänker du av avgiften från låga 0,4 till 0,15%.Spara 2-3 år

 

För paret som ska köpa hus är bilden lite annorlunda. De har redan 123 000 kr samlade. Varav 1/5 del i en Robur allemansfond och resten på bankkonto. Och dessutom ska de månadsspara 10 000 kr.

Mitt råd: 1) Först sälj Robur Allemansfond. Den är dyr och välj istället för pengarna en billig Länsförsäkringar globalfond för pengarna. Alltsammans på ett ISK.
2) 100 000 kr kontanter kan ni kvartalsspara 1/10 i billig blandfond. Att lägga in allt på en gång blir för våghalsigt. I mellantiden lägger jag kontanter i räntefonden: Atlant stability.
3) Nysparandet a 10 000 kr, skulle jag också välja en billig blandfond för.

 

Sedan påverkas vi av vår ålder och livssituation. En pensionär vill nog ha sina 2-3-årspengar i en lågriskräntefond. För hen är ju 2-3 år kort tid. Och hen har ingen lön att reparera börsfall med. Hen kanske inte heller har tid att vänta till återhämtningen.

 

När ska vi trappa ner? undrar Patrik som ska köpa bostad. Där hittar du svaret genom att läsa texten ovan i en spegel: Blandfonden behöver åtminstone 2 år på sig, för att du ska stiga av utan att bli överraskad. Där ser vi problemet. Du hinner knappt in, innan du ska trappa av. Så blir effekten för korta sparare som bara har 2-3 års tålamod. Sluteffekten blir att du sällan eller aldrig har hela ditt sparande ens i blandfonden. Utan på ISK-kontot behöver du en hel del räntefond också. Det är inte roligt att se pengarna knappt växa där. Men med dina korta spartid finns ingen annan väg. Du vill ju inte chansa.

 

Vad sparar du i på 2-3 års sikt./claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer