Spara ofta ger garanti

Kajsa är orKöp då och dåolig för sina pengar på börsen. Hon ska spara i 20-40 år påpekar hon. Det är underbar sparhorisont, tänker jag och menar att Kajsa inte ska vara det minsta orolig för nästa månads eller ens nästa års börs. Det spelar ingen som helst roll. Utan då är det bredd, lågt pris och låg skatt som avgör mest.

Om du som Kajsa ska spara i minst 20 år, så kan vi blicka tillbaka. Inte ens börsfallet år 2000 år i retrospektiv någon större olycka. För den som fortsatte att spara.

Den som stoppade in alla pengar 7 mars 2000 gjorde förstås en dålig affär. Framför gjorde hen ett direkt regelbrott mot alla grundskolor i sparande. Att spara vid ett tillfälle är inte att spara. Det är spela.

Tala med vem som helst med lite erfarenhet av börsen och hen säger köp och sälj flera gånger. Det handlar inte om velighet, utan självinsikt, smart och genomtänkt.

Det visar sig nämligen i statistiken att de som köper flera gånger har betydligt bättre avkastning än de som köper sällan. Den som gör 12 köp istället för 6 under några år, får ofta både 20 och 30 procent bättre avkastning.

Det går inte att diskutera. Det är fakta. Som Hans Rosling skulle ha sagt det.

Är uppgången på börsen verkligen garanterat? Nej, i kanske 80 procent av fallen. Självklart finns undantag. Vi talar ju om ekonomi. Vi talar om människor strävan över hela globen. Tämligen naturligt kommer de kräva mer om 30 år än idag. Mer av miljövänliga bilar, gröna telefoner och etiska varor… Något som skapar ekonomi.

Vet vet inte när tillväxten och värdeökningen blir synlig. Men vad ska vi göra. Jag har inte mina sparpengar i räntor. Det vore att verkligen utsätta sig. Där får jag ju inte se mycket tillväxt. Änns om jag låter det pågå i 40 år. Det är verkligen att spara till ingen nytta.

Jag kan förstå den som tänker sig kunna matcha börsens toppar och dalar. Det ser ofta enkelt och lätt i efterhand. Men det är en synvilla. Vi som ska spara i många år måste fokusera på det vi kan påverka: Vi kan påverka avgifter, skatter och fokus i sparandet. Låga avgifter, låg skatt och breda fonder är bästa sparformerna för vanligt folk.

Det går inte att diskutera. Det är fakta…kanelbullar plåt

Jag kan förstå nervositeten kring våra pengar på börsen som ena dagen faller 2% i värde och sedan hämtar 1,5% kan uppfattas väl häftiga kast. Så fungerar vår ekonomi. Lugna perioder följs av mer häftiga. Det betyder att inte börsen har en riktning. Nej, den går åt att alla håll. OCH eftersom ekonomin växer på lång sikt behöver vi inte vara oroliga. Sedan lär misstag, börsfall och optimism blandas, vi vet inte när.

Utan vi behöver en huvudtanke: Du har koll på bullarna som ska i ugnen och glassen som ska i frysen. Samma sak i sparande. Bara tänk efter först. Du kan inte strunta i att stoppa bullarna i ugnen. Ojästa obakade bullar är inget vidare. Vi kan bränna vid dem. Men vi har ju olika plåtar (fonder).

Lika säkert som att glass behöver -18 grader. Där händer ingeting med glassen. Eller räntorna. Men att baka bullar i frysen fungerar uselt…

Långa pengar växer bäst på börsen. Korta pengar är säkrat i räntor. Det är fakta….

Hur förklarar du värdet av att spara på lång sikt, för den som tvekar?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer