Foras bästa fonder

Av Johanna Kull

24 sep 15

Share

Spartestar 2015 2Vilka är mina favoritfonder hos Fora? Mitt svar; SPP-fonder! Spararna Lisa och Jack vill veta samma sak. Och de är inte ensamma. Det berör över 2 miljoner pensionssparare. Och jag hittar visst billiga breda fonder jag gillar.

2,6 miljoner svenskar (privatanställda arbetare) har genom avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv en bra pension. Men fonderna är si och så. Här heter valcentralen Fora (fora.se). Här de andra testen; CollectumSPV och Kap-KL. Men många missar 1/3 av pensionen.

Det börjar bra: Här får alla välja helt fritt (traditionell eller en fondförsäkring). Men trots detta ligger majoriteten av pengarna, 70 %, kvar i det passiva ickevals-alternativet. AMF traditionell försäkring. Mindre än en tredjedel av spararna har alltså brytt sig om att göra ett val för sina pensionspengar. Vår största sparpott i livet!Fora

Om den anställde blundar blir det traditionell försäkring hos AMF. Det är inte katastrof, men jag skulle välja annat. Här ligger idag en klar majoritet av alla pensionspengar i avtalet. En traditionell försäkring säljs in som ett tryggt pensionssparande med garanti där du slipper tänka på din tjänstepension. Men vad du egentligen gör är att du köper en dyr försäkring mot börsoro. Du betalar för att slippa något som är helt naturligt, och som jämnar ut sig över alla åren. Nej, en traditionell försäkring är ett dåligt val för majoriteten av pensionssparare. Vi behöver ingen dyr försäkring mot börsoro. Vi ska ju spara så länge.

Fondförsäkring är för 9 av tio sparare ett bättre val. Och här är utbudet hos Fora är stort, men lite av en djungel. Det finns 10 olika förvaltare att välja mellan. Och 206 fonder. Här finns alla typer av fonder, både bra och direkt usla. Alltifrån dyra smala branschfonder och tillväxtfonder till totalt stillastående räntefonder. Det enda de har gemensamt är att de är usla alternativ för dina pensionspengar. Nej, fokus måste vara tillväxt och bredd.

Jag tänker en stabil bas som har potential att växa. Till ett billigt pris. Det får du genom en billig globalfond som du kompletarar med en del Sverigefond och om du vill en del tillväxtmarknadsfond. Billigast och bredast fonder hittar jag hos Länsförsäkringar och SPP.

pension

Mitt enkla val i Fora, om jag hade möjligheten: En bas i globalfond

  • Länsförsäkringar Global index, 0,20%/år är en bra bas i portföljen. Eller SPP aktiefond global 0,30 % per år.

Det enkla tillägget: En del Sverigefond för tillväxten

  • Länsförsäkringar Sverige index, 0.20 %. och SPP aktiefond Sverige 0,20 %/år.

Överkurs: En del tillväxtmarknadsfond

  • Lägg till en del tillväxtmarknadsfond. Här finns det dock inget valbart alternativ hos Länsförsäkringar. Hos SPP finns SPP Emerging markets som kostar 0,75% per år. Spara max 1/10 här.

Om du redan är 65 år eller närmar dig pension, då kan du växla ned Sverigedelen och tillväxtfonder. Ha mer globalfonder, och lägga till en blandfond.

Vad har du gjort för val för din tjänstepension? /Claes Hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer