Jojo-spara inte i Kina

Rekordsälj i KinafonderSvenska folket tycks älska och fly Kinafonder. Vi gör det vartannat kvartal. De som varit med i Kina sedan fjolåret har tjänat 1,5 mdr under Kinabubblan. De som däremot köpte i våras har förlorat lika mycket. Nej, strunta i den kinesiska jojon med stora köp och storasälj. Att småköpa är rätt melodi i tillväxtländer. Och du måste spara minst 5 år. Allt annat är Kinaspel istället för Kinasparande.

Svenska fondsparare har ett märkligt kluvet förhållande till Kinafonder. Vi använder dem som spelmarker och köper och säljer dem ofta och med full kraft. Och sparar inte alls i de 4-5 år som ofta krävs för att få en mer stabil tillväxt. Bara senaste fyra åren märks varje år stora köp och omfattande försäljningar.

Svenskarna började året med att köpa Kinafonder i januari. Sedan dess har det varit utförsäljningar i 6 av 7 månader, för totalt 1,5 mdr.

I augusti i år gjorde svenska Kinasparare rekordstora utförsäljningar. Fondsparare vräkte ut fondandelar för 992 msek, vilket är den största utförKinabubbla bortasäljningen någonsin.

Blickar vi bakåt är Kinafonder några av svenskarnas mest hysteriska jojo-sparande. De har kastat sig in och ut med stora värden senaste fem åren. Inte mindre än fyra tillfällen har vi köpt för mer än 0,5 miljarder. Å andra sidan har vi 5 gånger sålt för mer än 0,5 mdr.

Mitt råd: Bestäm dig. Antingen är du en direkt Kinasparare, köper in dig 5 steg och har dem i minst 5 år. Eller så är du inte tillräckligt intresserad och väljer istället breda tillväxtfonder. Att jojospara fungerar inte.

Spara då istället: försiktigt i de bästa globalfonderna. Mer offensivt i de bästa Sverigefonderna. Mest fart i Tillväxtfonder

Sparar du direkt eller indirekt i Kina/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer