KF bäst för utländska aktier

Av Johanna Kull

24 sep 15

Share

20149272323184250985280_sbig(Johanna Kull) Utländska aktier som har utdelning ska vara på en kapitalförsäkring. Inte på ISK-konto eller vanligt aktiekonto. Det kan skilja flera tusentals kronor i skattekostnader. Men du får ha tålamod, det tar lite tid att få in pengarna på kontot.

Att köpa utländska aktier blir alltmer populärt och de utgör ett bra komplement till svenska aktier. Populärast är amerikanska storbolag som Apple, Tesla och Google. Och här finns pengar att hämta, både i värdetillväxt och utdelning.

En viktig del är de årliga utdelningarna. Snittutdelningen hos amerikanska storbolag är 2 % (jämfört med 3 % för svenska). Men den varierar kraftigt, alltifrån 0,7 % till 4 %. Utdelning går alltid till aktieägarna, oavsett vilket land de befinner sig i. När du får utdelning på utländska aktier drar dock ursprungslandet en skatt (källskatt) på oftast på 15 %. Men vad du faktiskt betalar i slutändan skiljer sig stort beroende på vilket konto du har dina aktier på och reglerna är snåriga. Skatten kan bli alltifrån 30 % på vanligt aktiekonto, till 15 % på ISK och 0 % på KF.

Kapitalförsäkring – Här står försäkringsbolaget som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

ISK – på ett ISK-konto är matematiken lite knepigare. Har du underskott av kapital får du nämligen inte göra större avdrag än 500 kr. Ett tak som många slår i p.g.a. bolån. Skatten på utdelningen landar alltså, i de flesta fall, på 15 %. Mindre än på aktiekontot, men mer än på kapitalförsäkringen.

Aktiekonto – du betalar som vanligt 30 % skatt på utdelningar. Skillnaden mot svenska aktier på fondkonto är att nu går 15 % går till svenska skatteverket och 15 % till USA. Men i din plånbok märks ingen skillnad, du betalar 30 %.

Mitt råd: En kapitalförsäkring är för de flesta bäst när det gäller utländska aktier. Ha dina utländska aktier där och dina svenska på ett ISK, eller i en KF om den är avgiftsfri och inlåsningsfri. Då får du njuta av obeskattade utdelningar oavsett vilken marknad aktien handlas på.

Vilket konto har du dina utländska aktier på?

/Johanna Kull

 

Så här ser tidschemat ut vid avräkning i KF:

Källskatt inbetald 2015 räknas av mot avkastningsskatt för 2016. Försäkringsbolaget deklarerar för detta och begär avräkning hos Skatteverket 2016. Beslut och utbetalning från Skatteverket sker tidigast i slutet på 2016 och först i början på 2017 kan försäkringsbolaget återbetala till kund.

 

Relaterade inlägg

Kommentarer