SPVs bästa fonder

Av Johanna Kull

25 sep 15

Share

Spartestar 2015 2

Nu spartestar jag statsanställdas pensioner. Mitt val är enkelt: Länsförsäkringars fonder. En som borde kika på detta är Centerpartiets talesperson Emil Källström. Och sannolikt många andra politiker med honom. För ett felval kan kosta stora pengar.bild spv

Valen gör vi i så kallade valcentralen. Här heter den Statens tjänstepensionsverk. Tidigare testade är ForaCollectum och Kap-KL.  Och se upp många missar 1/3 av pensionen.

Avtalet vi pratar om heter PA03. Jag har sagt det så många gånger att jag glömt bort var bokstäverna och siffrorna står för. Men det gäller i alla fall imponerande många 800 000 personer. Som här fäster stort ansvar för ekonomin sina sista 30 år i livet.

MEN; hälften av de anställda har tyvärr inte alls valt. De hamnar då i en fondsoffa: Kåpan traditionell förvaltning. Den är stabil, men ger inte så mycket. Den är inte alls lika häftig vass och bra som PPM-soffan. Nej, här är det som att köra med handbromsen i. Det är lugnare upp och ner, men blir dyrt i längden, eftersom pengarna växer sämre.

Av de nya på jobbet är intresset extra lågt och hela 8 av 10 har inte gjort något val och ligger därmed i den räntetunga soffan. Bland unga är intresset ännu lägre.

Av de som väljer blir svaret ändå  i 3 fall av 4 traditionell försäkring. Nu blir det inte statens egen soffa; Kåpan för alla pengar, utan här finns 8 andra soffor (försäkringsbolag) att välja emellan. Det absolut mest valda är Kåpan. Det är också den billigaste traditionella försäkringen, både vad gäller årlig avgift och förvaltningsavgift. Men det betyder inte att det är det rätta valet. Jag blir inte imponerad av någon av dem.

Nej, en traditionell försäkring är helt fel för många sparare. Vi behöver ingen kortsiktig försäkring mot börsoro. Våra pensionspengar ska växa länge. Vi kommer att uppleva börssvackor under tiden men också perioder av tillväxt. Och då vill vi ju vara med på tåget. Inte sitta och betala en dyr försäkring och bara få del av hälften av tillväxten. Nej, en fondförsäkring inte en trad, borde vara det självklara valet för 9 av 10 sparare.

Med våra pensionspengar bör vi tänka enkelhet, tillväxt och bredd. Inte krångla in oss i dyra smala nischfonder, som vi måste utvärdera varje månad. Det finns det varken tid eller intresse för. ( Det vittnar 5 av 10 passiva sparare om).

Ett enkelt, brett och bra val är istället att satsa på en billig globalfond som ger dig del av tillväxten i hela världen. Värdet varierar mer, men väntas också ge4 mer. Bredden i fonder gör att du i alla fall blir mindre beroende av en region, politiker eller bransch. Till det lägger du en billig Sverigefond. Svenska börsen har bolag i världsklass och Sverigefonder är en tänkbar juvel på kontot. Sen kan du också som lite överkurs komplettera din portfölj med en tillväxtmarknadsfond. Men lägg inte för mycket här, max 10%, här svänger det ju desto mer.

Bland fondförsäkringarna hos SPV finns det idag 12 valbara bolag. Länsförsäkringar är klassens vinnare. De har det största utbudet av billiga indexfonder. Mitt val väntar jag mig ger 5-6% per år:

pension

Om jag var statsanställd skulle mitt SPV-val se ut såhär:

Globalfond – Länsförsäkringar global index, 0,20%/år.

Sverigefond – Länsförsäkringar Sverige index, 0,20 %/år.

Tillväxtmarknadsfond – Länsförsäkringar tillväxtmarknad index, 0,40 %/år.

Så här gör du:

Har du allt i räntor i dag: flytta över pengarna i minst fyra steg under 1-2 år. Har du pengarna redan i aktiefonder: Gör flytten i ett steg. Börjar du närma dig pension: börja vikta ner andelen tillväxtmarknad och sverige.

Hur väljer du i SPV och framför allt; hur tänkte du?/Claes Hemberg


 

Överkurs:

Till en traditionell försäkring är det möjligt att välja återbetalningsskydd. Det innebär att dina efterlevande (make, maka, sambo eller barn) får dina pengar om du dör. Men det innebär också att din egna pension blir lite lägre. Så om du är singel utan barn ska du inte välja återbetalningsskydd. Du kan ändra dig och lägga till återbetalningsskydd senare. Reglerna för att senare lägga till det kan variera mellan olika försäkringsgivare, men vanligtvis kan du lägga till det utan hälsoprövning om din livssituation förändras, om du blir sambo, gifter dig eller får barn.

konsumenternas hemsida kan du enkelt få överblick och jämföra de olika valbara pensionsbolagen.

Relaterade inlägg

Kommentarer