Northland-advokat söker vittnen

Northland upgng och fallAdvokaten John Foreman som leder en grupptalan mot konkursade gruvan Northland kommer till Sverige 4-7 oktober. Han vill träffa personer som har insyn och fakta kring gruvans väg mot ättestupan. Han vill också samla mer stöd bland de tusentals aktieägare han företräder i grupptalan mot bolaget. 

Jag pratade precis med honom i telefonen. Han ser fram mot att packa väskan och komma hit och möta personer med insyn och engagerara ännu fler aktieägare. Hittills har 2000 småägare givit Foreman sitt stöd.

Januari 2013 föll aktiekursen handlöst. Det hade läckt ut att gruvan saknade 2,5 miljarder kronor och 12 000 småägare förlorade miljardbelopp. Vd:n Karl Axel Waplan hävdar att förlusten kom som en överraskning även för honom själv. Men där tvekar idag många aktieägare. En grupptalan kan förhoppningsvis plocka fram sanningen och återta något av förlusten till de tusentals aktieägarna.Foremans schema

John Foreman ska i Torontos domstol företräda tusentals svenskar i en grupptalan är kanadensisk advokat specialiserad på grupptalan. Att han har fått uppdraget beror på att ett tiotal Northlandägare i Kanada frågat om rättsligt stöd av en domstol i Toronto. Domstolen har godkänt honom som ägarnas företrädare. Nu kommer han till Norden för att besöka Stockholm, Pajala och Oslo.

John Foreman är övertygad om att gruvans dåliga ekonomi och bristfälliga kontroll var kända redan ett år före det att bolaget offentliggjorde förlusterna. Brister på 2,5 mdr kommer knappast plötsligt.

Nu letar Foreman ytterligare bevis, fakta och vittnen som kan visa att ledningen visste vart det barkade redan våren 2012. Då borde bolaget i så fall ha varnat sina aktieägare. Men de höll tyst. Däri ligger i så fall grunden för en gruppstämning.jforeman0

Kan Foreman visa att bolaget fört aktieägarna bakom ljuset finns det utrymme att stämma bolaget för vilseledande information. Här har bolaget haft en försäkring, så även om det idag inte finns några värden kvar i själva bolaget finns det värden att utkräva gentemot försäkringsbolaget.

Känner du några fakta eller någon som har fakta som kan hjälpa 12 000 aktieägare att få vet sanningen så tveka inte att höra av dig. Jag kan förmedla kontakten med advokaten.

Har du ännu inte anmält dig till grupptalan, så kan du göra det HÄR. Det kostar inte en krona, utan Foreman får endast betalt om han lyckas med grupptalan.

Hur kommer det sig att jag engagerar mig, frågar en nyfiken läsare; Jonas. Jag har träffat så många som förlorat så stora delar av sina livs besparingar, att det för mig är självklart att hjälpa till. Jag väntar mig upprättelse och en liten del av pengarna går att rädda tillbaka till spararna!

Allt bloggat om Northland        Konkursen         Lunch med Waplan

Vilka källor och fakta vill du tipsa om?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer