KAP-KL:s bästa fonder

Av Johanna Kull

27 sep 15

Share

Spartestar 2015 2Kommun och landstingsanställda borde välja Länsförsäkringars billiga fonder i avtalspensionen. De ger sannolikt 6-7% per år. Det är min bild efter spartest har nått deras avtal Kap-KL. Tidigare testade valcentraler är Collectum, Fora och SPV.

De flesta i Kap-KL väljer inte alls. Och det är ett problem, för då får du mest räntor. Och de växer ju inte mycket över några årtionden. Särskilt inte nu i vår lågräntevärld. Nej, det finns bättre.

Precis som i de andra stora avtalen finns två huvudvägar; traditionell eller fondförsäkring. Men de flesta är passiva och landar i icke-valet: traditionell försäkring.

Det är visserligen den billigaste traditionella försäkringen av de valbara och ett stabilt val. valcMen jag är ändå inte imponerad. En traditionell försäkring är alldeles för räntetung för våra pensionspengar och KPA-traditionell placerar mer än hälften av pengarna i räntor. Det kan låta tryggt och bra men är helt onödigt. Som pensionssparare vill jag ha tillväxt. Viktigaste är hur pengarna växer närmaste 20 åren till dess vi går i pension och inte vad de är värda nästa vecka.

Istället vänder jag mig till fondförsäkringarna. Där finns tillväxten. Här är utbudet i KAP-KL stort med 11 valbara bolag och 280 fonder att välja emellan. Kanske till och med för stort.

Billigast fonder hittar jag hos Danica. Men tyvärr har de inga fonder som imponerar på mig. När det gäller pensionspengar är enkelhet nyckelordet. Vi ska kunna spara länge utan att behöva utvärdera våra fonder flera gånger om året. Det kommer majoriteten inte göra i alla fall. Då är det bättre att satsa på billiga och breda lågprisfonder som inte behöver översyn varje år.

Dessa fonder hittar jag hos Länsförsäkringar. Där kan jag enkelt välja tre fonder. En bred globalfond som bas, vilken ger mig del av tillväxten i hela världen. Till det lägger jag en billig Sverigefond. Sen kan du, om du vill, kompletera med en liten del tillväxtmarknadsfond. Men lägg inte för mycket här, max 10 %. Väger vi samman allt så borde dessa ge i storleksordningen en avkastning på 6-7%.pension

Om jag var kommun/landstingsanställd skulle mitt val se ut såhär:

*Globalfond – Länsförsäkringar global index, 0,20%/år.

*Sverigefond – Länsförsäkringar Sverige index, 0,20 %/år.

*Tillväxtmarknadsfond – Länsförsäkringar tillväxtmarknad index, 0,40 %/år.

Så här gör du: Har du allt i räntor i dag: flytta över pengarna i minst fyra steg under 1-2 år. Har du pengarna redan i aktiefonder men nu vill välja billigare: gör flytten i ett steg. Börjar du närma dig pension: börja vikta ner andelen tillväxtmarknad och Sverige. Tänk på att pension är ett långt liv, så ha inte allt i räntor bara för att du är i konsumtionsfasen.

För tjänstepensionssparare under KAP-KL avtalet finns det två valcentraler, Valcentralen och Pensionsvalet. Vilken du ska använda dig av beror på vilken kommun eller landsting du arbetar inom. (Födda före 1985 har. KAP-KL. Efter 1985 AKAP-KL).

Hur har du som tillhör KAP-KL valt? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer