Miljontals missar 1/3 jobbpension

Vad väljer duEfter att har spartestat alla de fyra riktigt stora jobbpensionerna är min bild klar. Bra med mycket pengar. Men snittspararen missar ofta en tredjedel av pensionen eller 100 000-tals kronor på grund av ett feltänk som ger ett felval. En fördel trots allt: Det är lätt att fixa:

Mina fSpartestar 2015 2avoritfonder i de stora avtalen är SPPs och Länsförsäkringars lågprisfonder. Du hittar dem varannan gång i Fora, SPVs, Collectum och Kap-KL. För sparare har mycket pengar i sina jobbpensioner (tjänstepensioner). Och facken försöker ta ansvar och hjälpa dem på traven, med billiga traditionella försäkringar. Billiga gillar jag. Men de innehåller på tok för mycket räntor, som gör att sparare missar tillväxt.

Miljontals svenskar har någon av de stora tjänstepensionerna. Därför har jag testat dem och valt mina favoritfonder i varje pensionsavtal.

Men spararna här tycks mest missa att välja. Det är allvarligt menar jag. De litar så mycket på att facken ska gör allt som är rätt, att de glömmer att vara rimligt kritiska.

Men facken har bara tagit 2/3 av steget. De har förhandlat fram stora pengar. Bra. De har valt fokus på lågpris. Bra. MEN de har missat fokuset på tillväxt.

Jämför gärna med PPM-soffan. Här väljer staten fokus på tillväxt. Vi har ju en statlig grundpension som ger trygghet. Då behöver vår andra pengar fokusera på att växa. Och eftersom vi månadssparar så tål vi den guppiga börskurvan på vägen. Det gör ingenting att börsen är ned 17% senaste fem månardenra. Den är ju upp 80% senaste fem åren.

Idag köper de jättelika avtalen stora skydd mot stormen som kan komma närmaste året, men de har inte de segel som gör att de får bra fart närmaste årtionden. Att välja räntor som sparform är enkelt och lätt att förklara.

Men facken missar att förklara att de väljer bort tillväxt. Med hälften räntor så får spararen 3% avkastning närmaste åren. Hade samma sparare istället valt en balans mellan global- och Sverigefonder så hade samma sparare sannolikt fått ut 5-6%.

Över några årtionden är det dessa små siffror som ger enorma skillnader.

1000 kr/månaden i 30 år med 3% avkastning ger: 579 000 kr
1000 kr/månaden i 30 år med 5,5% avkastning ger: 891 000 kr

En av dem som har valt traditionell försäkring och fått ”för mycket räntor” utan att veta om det är: Centerpartiets ekonomisk politiske talesperson Emil Källström, som är med i det statliga avtalet. Det berätta han, när vi diskuterade våra jobbpensioner.

Vilket val har du gjort i jobbpensionen?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer