Pengakoll: Dieselgate och jobbpension

Av Johanna Kull

27 sep 15

Share

indVolkswagens dramatiska fall berör få svenskar. Vilket konto som passar utländska aktier berör desto fler. Riktigt många berörs av våra tjänstepensionerna. Men där är många passiva. Därför har jag valt några mina favoriter åt dem, i ett spartest.

I veckans Pengapodden pratar jag om rådgivning som är på väg att dö ut, om opassande aktiefonder och hur Martin kan undvika 119 000 i avgift. Och hur mycket behöver vi egentligen ha i reserv för att vi ska känna oss trygga?

Jobbpension: De bästa fonderna i Fora, SPVs, Collectum och Kap-KL
Miljontals svenskar har någon av de stora tjänstepensionerna. Därför har jag testat dem och valt mina favoritfonder i varje pensionsavtal. Traditionella försäkringar däremot undviker jag.

Sparpengarna: Spara ofta ger garanti
På en svajig börs är det lätt att bli nervös och Kajsa känner sig orolig. Men hon ska spara i 20-40 år. En helt underbar sparhorisont tänker jag. Hon behöver inte oroa sig för nästa Kinasiffor eller för ett svenskt diselgate.

Fonder: Spara i 2-3-års fonder
Spararen Kalle undrade vilken fond han ska välja för pengar han behöver om 2-3 år och han är inte ensam. Många sparare sitter med samma fråga. Två till tre år är en knepig spartid. Inte lång men inte heller jättekort. Så det finns inga enkla svar.

Aktier: KF bäst för utländska aktier
Svenskarnas favoriteraktier i utlandet är framförallt i Apple, Berkshire, Tesla och Google. Men det gäller att välja rätt konto för dessa aktier. Rätt konto kan skilja tusenlappar i skatt.

Dessutom: nu blir det Pengaskola, Northlands-advokaten kommer hit, ISK är fortfarande nr 1 och uppdaterad listas på Alla lågprisfonder.

Vad vill du ha mer av i nästa vecka? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer