Kvinnor bättre aktiesparare

Av Johanna Kull

28 sep 15

Share

Bäst i aktietest sep 2015Kvinnor är vinnare på börsen senaste året. Deras aktier har stigit i snitt +36% mot männens som tappat -0,5%. Anledningen är att kvinnor väljer stabila bolag och chansar mindre. Det har betalat sig bra senaste året. Över tre år är kvinnors och männs aktier däremot mer lika. Det märks också i deras fondsparande.

Myten att kvinnor sparar sämre än män, stämmer inte. Det är både felaktigt och orättvist. Den vanligaste sparformen, månadssparande gör de lika ofta (77 %). Kvinnor sparar sedan i mer erkända svenska företag och undviker fjärran förhoppningsbolag som kan bli antingen raket eller sänke för portföljen.

Den typiska kvinnoportföljen har det senaste året innehållit nya börsbolaget Lexington. Ytterligare textiler har kvinnorna hittat i Odd Molly och dessutom hälsokost hos Probi. Det har totalt givit i snitt +36,5 procent, medan männens portfölj föll tungt på tre spekulationer: AIK, Grekland och energi och har senaste året tappat –0.42 procent.

Förklaringen till den stora skillnaden i avkastning är att kvinnor sparar i mer tåliga bolag. När börsen är ojämn så lockas fler att köpa mer ”kvinnliga bolag”. Detta gör kvinnor till ännu mer vinnare, samtidigt som typiskt ”manliga bolag” tappat tilltro och blir extra stora förlorare. Blickar vi över deras avkastning under tre år så är kvinnor och män mer lika. Då har kvinnor +82% mot männens +88%.

Kvinnliga aktieägare väljer inte bara stabilare bolag med bättre utdelning utan stannar också längre i samma bolag och gör ungefär hälften så många aktieaffärer som männen. Eller stannar i snitt dubbelt så länge.  kvinnornas favoriter

Män däremot ombytliga säljer sina aktier oftare och är mer villiga att spara i mer spekulativa branscher med förhoppningsbolag, bioteknik och råvaror.

Vi ser också att vi män i sparar betydligt mer än kvinnor i utländska aktier. Detta har hjälpt lite, tack vare stark dollar men det räddar ändå inte snittmannen från att trampa på minus.

En likhet finns också i kvinnors och mäns aktieägande. De äger få aktier. I snitt endast 1-3 aktier. Det är långt färre än de aktieägare med bäst avkastning. De har ofta 7-12 aktier. Just där är män mer vanliga än kvinnor.

Mer lika är kvinnor och män när det gäller sparande i fonder. De har lika många fonder, i snitt 1-2. De sparar mest i breda fonder. Det som framförallt skiljer är att kvinnor sparar mindre belopp. Kvinnor tjänar idag 17 procent mindre än män men däri ligger inte hela förklaringen. Skillnaden i sparkapital är större än så, eftersom män i högre utsträckning sparar direkt i aktier eller aktiefonder. Månadsöverföringarna är i regel också större, från männen. Kvinnor sparar i snitt 500 kronor i månaden mindre än män. Det kan låta lite men sett över flera år blir det en betydande skillnad. På 20 år och 5% avkamännens favoriterstning är skillnaden hela 200 000 kronor.

Av de män som äger aktier är den genomsnittliga portföljen idag värd 552 000 kronor. Kvinnornas 371 000. Det är en skillnad på drygt 180 000 kronor eller 33 %.

Varför är det så viktigt att jämföra kvinnor och mäns aktier, tänker kanske någon? Det finns ju andra sätt att spara på. Jo visst, men på sikt vet vi att aktier och aktiefonder lönar sig jämfört med räntor. De senaste tre åren har t.ex. en korträntefond gett 1,9% under hela perioden. Mot börsens 50%. Så att få fler kvinnor att spara direkt i aktier eller aktiefonder är viktigt för att vi ska kunna nå ekonomisk jämställdhet på riktigt.

Mitt råd: Fler kvinnor borde börja spara aktier eller aktiefonder och gärna större belopp. Fler män borde göra som aktiesparande kvinnor. Spara i välskötta bolag och inte satsa allt på en eller två högriskaktier.

/claes hemberg

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer