Så sparar Mats (fp)

mats persson fp

Folkpartiets skattepolitiske talesperson har sålt sina aktier och sparar i lågprisfonder. Och han är upprörd över dålig information kring dubbelbeskattningen som kan ske i privata pensionsförsäkringar.

Han talar gärna om Ann Wibble, tidigare finansministern och hennes spardröm: ”Ha en årslön på banken”. Kanske en månad är en bra första start, så att folk får känsla för sina pengar, diskuterar vi. Men det är som att folk inte ser nyttan med det längre.

Jag mejlade nyligen alla partiernas ekonomiskpolitiske talespersoner. Nu är det dags att prata. Vi äter varsin strömming i Gamla stan för att tala privatekonomisk politik, skatter, misstag och Mats egna sparval.

Mats sålde sina tre favoritaktier nyligen. Han är ny politiken. Han har också engagerat sig i från om är smått dubbelbeskattade i svenskarnas pensionsförsäkringar. Hans egna pensioner tål däremot en duvning.

När svenska folket nu inte längre privat kan spara i pensionsförsäkring, så borde vi kunna backa tillbaka de pengar som svenskar översparar av misstag. Detta är en rak fråga till Magdalena Andersson som han kommer att ställa i riksdagen på tisdagens interpellation (öppna diskussion). Kanske får vi ett svar där!

Vi diskuterar hur vi kan inspirera sparare till bättre val. Bara 1 av 3 svenskar har idag mer medvetna val i sitt sparande. Majoriteten låter banken bestämma. Min bild är att sparare inte känner ansvar för sina pengar, på det sätt som vi gjorde för säg 30 år sedan. Sedan har vi bytt perspektiv, med hjälp av kreditföretagen. Vi lånar istället för att spara. Här borde kanske politiker tänka både på regler och folkbildning.

Mats är själv väl familjär med lågprissparande. (Här alla aktuella lågprisfonder) Men han har också forskat i ekonomi. Vanligt folk måste ha mer stöd och inspiration för att hitta dit. Det behövs en myndighet som lockar och förklarar. Likt ”Åtta brödskivor om dagen” på 70-talet. Vi har ju för guds skull massor av information kring att återvinna tomglas. Men när vi ska ta hand om pengar brister de flesta.

Mats sålde sina tre aktier nyligen. Det gör många när de börjar som riksdagspolitiker. Aktierna var Scania, H&M och Handelsbanken. Han ville lägga pengarna på annat. Mitt råd: behåll åtminstone småpengar i aktier för att hålla uppe intresset. Du blir inte partisk för att du har 10 000 kr i H&M och tio andra aktier. Här min folkaktieportfölj, som inspiration.

Mats val föll på en två breda fonder. En globalfond och en Sverigefond. Av det billiga slaget förklarar han. Majoriteten av hans sparpengar finns där. Till det har en ett antal tillväxtfonder av mindre potter. Afrika, Indien och lite Latinamerika. Kina har han medvetet valt bort. Han tror inte på totalitära regimer.

Mitt råd: Billiga och breda fonder är en perfekt bas. Enligt skoboken. De breda fonderna skulle jag själv behålla. Men Afrika påverkas mycket av Kinas svagare tillväxt. Latinamerika påverkas i hög grad av Brasiliens svaga framfart. Så behåll bara små pengar där. Indien däremot är spännande, även om vägen där lär bli guppig. Det tål å andra sidan Mats som bara har lite pengar där. Och i politikernas pensionsavtal (SPV) föreslår jag detta.

Sina fonder har Mats på en gratis kapitalförsäkring utan inlåsning med bra utbud av billiga fonder. Nu har han hört mycket gott om ISK-flyttar och funderar på att flytta. Mitt råd: Flytta inte till ISK, eftersom du har en gratis kapitalförsäkring med bra fondutbud. Att flytta till ISK ger i hans fall ingen fördel. Bara de som ligger i dyra kapitalförsäkringar eller fondkonto ska flytta.

Mats pensionssparande som statsanställd finns däremot anledning att se över. För att där välj breda fonder med lågt pris. Förvalet är ofta för mycket räntor. Välj mer tillväxt. Och billigt. Det får han som hemläxa, om jag får bestämma.

Mats är annars ny i Riksdagen, och verkade tidigare som ekonomi-forskare i Lund. Mitt råd till lägenhetsköpare skrev jag häromdagen några tankar.

Diskussionen om privatekonomi lär koka vidare. I riksdagen och utanför.

Vad vill du skicka med till Mats Persson?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer