”Kina rullar på bra”

Kina har av många målats utGustaf Rhenman som orsaken till senaste tidens börsoro. Kinaförvaltaren Gustav Rhenman har investerat i landet sedan 11 år. Han menar tvärt om att Kina kommer att hålla i gång världens ekonomiska hjul, när västvärlden tvekar.

Amerikaner och européer är märkbart oroade för att Kinas ekonomi skulle bromsa in i en hårdlandning. Det skulle ju innebära mindre export, vilket många västerländska länder är enormt beroende av.

”Oron är kraftigt överdriven. Västvärlden vill bara flytta fokus från kritiken mot deras egna hemmaplan och de djupa problem som finns där. De behåller hemmaaktier de känner igen, en fjärran aktier som kanske har bättre potential. Kina har ingen kraftig inbromsning, utan växer fortsatt på en imponerande hög nivå, ” säger Rhenman.

Argumentet är ändå inte så konstigt. Vem är inte hemmablind. Bilden att Kina skulle skaka håller däremot inte Renman med om:

”Kinesiska politiker har världens största krigskassa. De kan trycka på gasen precis så mycket som de vill. Öppningen av banksystemet och börsen som flög till skyn var förstås ett misstag, men det förringar inte ekonomin. Den växer. 6-7%”.

De omtalade spökstäderna finns visst medger Rhenman. ”Du kommer att se överraskande stora satsningar och på samma säkinatt överraskande stora felsatsningar. Men det är naturligt att ett litet fel i en 1,4 mdr-person-ekonomi blir påfallande. Men det är inget hot mot ekonomin, utan tyder på att ekonomin lever, säger Rhenman.

Istället ser Kinaförvaltaren många köpvärda bolag.”Ingen stanns hittar du bolag som växer så starkt. Många av de bolag som jag tittade på för tio år sedan har vuxit tio gånger. Ekonomin är enormt stark. Konsumenterna har allt mer pengar.”

Varför syns då inte tillväxten på börsen eller i Kinafonderna. Den är ju knappast upp 6-7% varje år. ”Orsaken är att bara en liten del av ekonomin är börsnoterad.”

Efter 11 år som Kinaförvaltare har Rhenmans en tydlig erfarenhet:

”De småbolag är för osäkra. De stora är ofta statliga och för stela. Bäst tillväxt hittar vi i mellanstora bolag. Gärna inom tjänstesektorn.”

Han pekar på bolag som Baidu, kinesiska Google. ”De gör stora investeringar just nu och kursen har tappat lite. Men vi kan bara gissa vad som sker när de fortsätter att vara störst och kineser på allvar börjar använda nätet allt mer”.

Mitt råd: Även om Kina kan vara starkare än kritikerna hävdar så har senast året varit ”uppgång och fall”. Så OM du ska börja spara i Kina, börja med små pengar i flera steg. För även om ekonomin där växer måste inte börsen upp närmaste halvåret. Så länge inte kinesiska politiker gått i charmskola, så kan omvärldens dom fortsätta att vara tuff och stundtals felaktig.

Hur sparar du i Kina?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer